Србија спремила визе за дигиталне номаде

Пандемија коронавируса донела је многе промене у свакодневни живот, али и у економију. Због промењених услова, у готово свим земљама света уведено је ванредно стање, а многе компаније су омогућиле својим  запосленима да не долазе на посао већ раде од куће.
programeri, ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Слично је било и у Србији, а иако је ванредно стање одавно иза нас, многи и даље раде од куће.

Управо ове промене, односно организовање рада од куће -рад на даљину,  који су прихватили многи послодавци у Србији, допринеле су да се у нашој земљи размишља о привлачењу дигиталних номада родила се после уредбе. У циљу привлачења дигиталних номада да бораве и раде у Србији, Министарство за рад и запошљавање предложиће промену два закона да би им се, уз услов да су пола године имали бруто плату већу од 3.500 евра, омогућила радна виза на годину дана.

1.300 евра троше месечно

Државна секретарка Бојана Станић за Танјуг каже да је сигурно да дигиталних номада, странаца који овде живе а раде на даљину за стране компаније, има и сада у Србији, али су за систем невидљиви. По њеним речима, почетне кораке у промени регулативе и привлачењу номада до сада у Европи има Естонија, а у светским оквирима пример је острво Бали.

50.000 дигиталних номада на Балију

- Процена је да се у овом тренутку на Балију налази 50.000 дигиталних номада - рекла је Бојана Станић. - Ако они потроше месечно 1.300 евра, држава и острво месечно инкасирају 65 милиона евра. Прилика је да Србија привуче дигиталне номаде јер имамо све потенцијале, можемо да промовишемо нашу државу и да омогућимо тим људима да овде раде.

Измене и допуне Закона о запошљавању странаца и Закона о странцима, процене су, могле би се догодити до краја ове године.

- Ми би вероватно били прва земља у Европи која би пројекат виза за дигиталне номаде реализовала до краја. Једини услов за визу би био да уназад шест месеци код послодавца за кога раде на даљину имају бруто месечну зараду од 3.500 , да немају држављанство Србије нити пребивалиште на нашој територији.


Добар корак који држава планира да уради

Директор Војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја указује да је прилагођавање домаће законске регулативе чиме би се допринело да у нашу земљу дођу дигитални номади добар корак који држава планира да уради.

- Нове технологије омогућиле су да се посао може радити без обзира на то где особа која ради живи - каже Шолаја. - Добро је да држава размишља у том правцу, али не очекујем да ће то имати значајан ефекат на приход државе. Такође, не очекујем ни да ће промена одговарајуће законске регулативе у Србију довести пуно дигиталних номада јер они већ имају и раде свој посао, али је сигурно да би обезбеђивање услова за привлачење или долазак дигиталних номада могло да има позитиван на целокупан имиy Србије и упознавање с потенцијалима наше земље и у другим сферама.


Промене закона ове године омогућиле би да већ 2021. године Србија буде представљена као земља која привлачи дигиталне номаде.

- Мислимо да је то шанса за америчке фирме будући да њихови држављани не могу да раде преко туристичких виза. Сматрамо да је то шанса коју треба сада искористити - рекла је Бојана Станић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести