Како наводи Политика, векне су највише стизале из Румуније, Немачке, Бугарска, па и из Хрватске, у коју је, према недавно објављеним подацима, од њеног уласка у ЕУ, знатно повећан увоз хлеба.
Звучи невероватно, јер већини потрошача није познато да им трговци и пекари увелико продају врућ хлеб и пециво који су на наше тржиште стигли у шлеперима, претходно припремљени и замрзнути некада и хиљадама километара далеко.
Лист додаје да се прециво пред очима купаца само "допече", углавном у трговинским и пекарским ланцима, и продаје као свеже.
Познаваоци тржишта објашњавају да "парбејкинг", како се назива ова техника припремања хлеба и пецива (делимично печени, а онда брзо замрзнути спремни за транспорт) све више замењује традиционално пекарство.
На овај начин смањују се трошкови производње, јер трговци могу да испоруче у сваком тренутку хлеб и пециво идентичног квалитета и више им нису потребни висококвалификовани пекари, јер "сваки запослени може да готово припремљене производе испече и постави на полице".