Сремска Митровица добија луку вредну 20 милиона евра

Ако Комисија Светске банке одобри пројекат за проширење и изградњу луке у Сремској Митровици, вредан више од 20 милиона евра, тај град добио би луку с терминалима за нафту, житарице, депоније песка и шљунка, а ту би биле смештене и Управа царина и Речна полиција.
 Industrijski kompleks Sremske Mitrovice na obali Save  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Индустријски комплекс Сремске Митровице на обали Саве  Фото: Дневник.рс

Све то допринело би да тај град постане логистички центар за речни транспорт, као и развоју те гране саобраћаја.

Агенција за управљање лукама покренула је 11. септембра јавну набавку за услуге израде студије оправданости с идејним пројектом за проширење и изградњу луке Сремска Митровица, а рок за подношење пријава истекао је 14. октобра.

– Агенције за управљање лукама позвала нас је да учествујемо као партнер у том процесу – казао је градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер. – Град Сремска Митровица већ је предузео израду плана детаљне регулације за ту зону. Израђује га наше јавно предузеће и то се све одвија добрим темпом. Паралелно с тим, Агенција за луке треба да изради идејни пројекат и студију оправданости луке и заједно с та два документа и локацијским условима појавили бисмо смо се пред Комисијом Светске банке с пројектом вредним више од 20 милиона евра.


Држава улаже у речну инфраструктуру

Влада Србије, објаснила је министарка Михајловић, уложиће више од 200 милиона евра у речну инфраструктуру, пре свега у уређење речних корита Саве и Дунава и модернизацију лука.

После Луке Нови Сад, следи изградња луке Смедерево, која би требало да почне у марту 2020. године, а осим тога биће урађена пројектна документација за луку Београд и луку Сремска Митровица.


Он објашњава да би у луци били смештени терминали за нафту, житарице, депоније песка и шљунка и царина и Речна полиција.

– Тако бисмо заокружили причу везану за реку Саву и искористили све предности речног транспорта, с обзиром на то да смо ушли у Стратегију изградње лука на Дунаву и Сави. Та прича требало да би да заживи 2020. године. Као град бисмо и са стране речног транспорта поново постали добар логистички центар и заокружили причу у самом граду – рекао је Санадер.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић раније је најавила да ће Влада Србије уложити око 200 милиона евра у развој водног саобраћаја, чиме се „после више од 30 година реализују озбиљне инвестиције у модернизацију лука”.

Е. Д. Н.

Пројекат „Сремска Митровица под лупом” реализује Продукција „ДВП дигитал”, а суфинансира Град Сремска Митровица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио новац.

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести