Српски маскомати "прескачу границу", ускоро у БиХ и Бечу

БЕОГРАД: Маскомат који је у време Короне развила српска фирма "365 АДС" наредних дана креће у извоз за Босну и Херцеговину и Аустрију.
korona maske
Фото: Pixabay.com

Прва верзија маскомата премијеру је доживела на Аеродрому Никола Тесла, а од тада постављен је на више локација у Београду у верзији два која је модернија и не заузима превише простора, каже у изјави за Танјуг Никола Вучићевић.

Сада је кренуо извоз. У току следеће недеље поставићемо неколико маскомата у Бечу, уследиће Сарајево. Добили смо упите из доста земаља региона поготово када је експлодирао трећи талас. Јер маске су постале готово обавезне свуда, у целој Европи, каже он.

Маскомати са којих је могуће бесконтакно куповати маске развијени су као наставак рада на кабинама за дезифекцију чије су наруџбине отказане пошто је Светска здравствена организација оценила је распрскавање дезинфицијента штетно.

Пројекат је подржао државни фонд за иновације преко конкурса.

Имали смо и срећу и несрећу. Срећу да смо нешто већ развијали. Да је држава то подржала и да смо купили машине које су нам помогле да можемо да правимо практично све за ове маскомате, рекао је он.

Објашњава да су за маскомате све што су могли направили у Србији јер је набавка делова из иностранства отежана.

Сем екрана и акцептора за новац, све остало развијено је у Србији. Користили смо ЦНЦ машине, 3Д штампаче, разне стругове и на крају дошли до тога да је мање више све направљено овде како не би зависили од ланаца снабдевања из иностранства, истакао је он.

Сада "365 АДС" може брже и сигурније да одговори на потражњу која је због поновног затварања држава услед Ковида све већа.

Маске се траже, а ако будемо имали потражњу за нашим производом моћи ћемо да одговоримо на захтеве без чекања од неколико месеци. Можемо да повећамо капацитете производње и до пет пута без икаквих проблема, каже он.

За сада произведено је 15 маскомата, а серијску производњу према упитима који постоје могли би ускоро да повећају и на 100 комада месечно.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести