Српски намештај стиже до Африке и Латинске Америке

Извоз дрвне индустрије Србије лане је достигао скоро 600 милиона долара. Преко границе је производа од дрвета отишло за око 350 милиона, а намештаја око 250 милиона долара.
namestaj/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

У овој привредној грани ради око 2.200 привредних друштава, од којих је 1.800 микро фирме и предузетници, са стабилном структуром, а у њој ради 42.000 радника.

По речима Мирослава Милетића, саветника председника Привредне коморе Србије, Србија је  регионални лидер у производњи и извозу плочастог намештаја.

- Један килограм дрвета уграђен у намештај представља додатну вредност седам пута. Дрвна индустрија је у претходних пет година практично била у дефициту, али сада напредује и раст, посебно извоз. Извоз у регион је најзначајнији, али извози се и у ЕУ, као и на друге континенте– објаснио је Милетић.

Један килограм дрвета уграђен у намештај представља додатну вредност седам пута

Као и свакој индустрији, додаје Милетић, тако и у дрвној постоје одређени проблеми као што су неквалификована радна снага, недовољна едукација стручног кадра и недовољна количина сировина за призводњу, због чињенице да су прерађивачки капацитети два или три пута већи него што су искористиви.

- Наша дрвна индустрија има изванредну домаћу сировинску базу. Постоји изузетна контрола ресурса коју спроводе “Србијашуме” и “Војводина шуме”. У овој индустрији су потенцијали за директне стране инвестиције и за стратешка парнерства, али уз пажљиво газдовање природним богатством– нагласио је Милетић.

Највећи српски извозник у дрвој индустрији лане је била компанија “ Форма идеале” са учешћем од 21 одсто од укупне вредности извоза намештаја. Директор маркетинга ове компаније Александар Ружесковић објашњава да од 2,5 милиона комада намештаја који годишње произведу чак 80 одсто пласирано кроз извоз у 44 земље Европе, Азије, Африке и Латинске Америке.


Нови подстицаји за добављаче

У првој половини маја, по речима Милоша Ђекића из Развојне агенције Србије, биће расписан конкурс који је везан за микро, мала и средња предузећа која желе да уђу у ланац добављача мултинационалних компанија чији је буyет 450 милиона динара, а свако предузеће појединачно може добити до 23 милиона динара.

- Финансира се опрема, машина, консултантске услуге и остало што може да допринесе бољем пословању предузећа. У овим ланцима добављача таргентирана је и дрвна индустрија, као један од битних сектора за унапређење српске привреде – рекао је Ђекић.


Развојна агенција Србије, као и протеклих година, пружа финансијску подршку микро, средњим и малим предузећима, а у 2019. су објављена два јавна позива односно програма подршке секторима прерађивачке индустрије и програм индивидуалног учешћа на међународним сајмовима. РАС финансира све фирме које се баве прерадом и производњом намештаја да индивидуално учествују на међународним сајмовима додељујући им половину трошкова .

Љ.Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести