Српски производи на сајму прехране у Москви

БЕОГРАД: У Москви се следеће недеље одржава Међународни сајам прехране "WorldFood", на којем ће наступити 15 домаћих компанија из сектора производње и прераде воћа и поврћа, кондиторских и еко производа, месних прерађевина и пића.
hrana srbija
Фото: Илустрација

Сајам почиње у понедељак, 11. септембра, а наступ наших компанија организовали су Првиредна комора Србије и Развојна агенција Србије, уз подршку Програма УН за развој у Србији.
Производне и извозне капацитете на сајму у Москви представиће: Агропром Горњи Таванкут, Бахус Параћин, Карнекс Врбас, Ћирић Агро Тител, ЕкоАгри Србија Бела Црква, ГМП Јарменовци, ИТН Група Београд, Јафа Црвенка, Југпром Лесковац, Лучић Група Сомбор, Миракс Аграр Београд, Вино Жупа, ПИК Јужни Банат Бела Црква, Пионир Суботица, Златиборац Мачкат. 

Сајам траје до 14. септембра.
WorldFood је одлична прилика за компаније из Србије да представе своју понуду највећим регионалним купцима прехрамбених производа, успоставе контакте и склопе пословне аранжмане, саопштила је Привредна комора Србије.

Прошле године српске фирме на сајму у Москви договориле су нове пословне аранжмане вредне преко седам милиона евра. 
Организатори изложбе Србије и наступа домаћих компанија у оквиру Националног штанда су ПКС и РАС уз подршку УНДП  Србија у оквиру Пројекта „Помоћ за трговину - подршка производним капацитетима у пољопривредном сектору“, који финансира Руска Федерација /УНДП Фонд за развој. World Food Moscow је један од водећих међународних сајмова из области прехрамбене индустрије на тржишту Русије и земаља бившег Совјетског Савеза. 

Постоји већ више од 20 година и одржава се на преко 56.000 метара квадратних у оквиру сајамског изложбеног простора „Експоцентар“. 
У 2016. години сајам је посетило око 29.000 посетилаца из 89 земаља који су имали прилику да се упознају са производним програмом више од 1.400 излагача из 65 земље света. 

Руска Федерација је трећи трговински партнер Србије. У првих шест месеци 2017, робна размена достигла је скоро 1,3 милијарде долара, наводи ПКС.
Извоз из Србије на руско тржиште вредео је 471 милион долара и већи је за 24,1 одсто него у првом полугођу 2016. 
Очекује се да до краја године извоз у Русију премаши милијарду долара. У сектору прехране Србија бележи раст извоза воћа и поврћа, млечних производа и напитака, меса и месних прерађевина.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести