Српски званичник: Енергенти на економским, не идеолошким основама

БЕОГРАД: „Србија је потпуно посвећена диверсификацији и развоју енергетске инфраструктуре, у интересу своје економије и не на политичким, већ на економски одрживим основама”, поручује високи српски званичник поводом реаговања из САД на пуштање у рад гасовода Балкански ток.
gas gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Радио Глас Америке оценио је раније данас да је изградњом тог гасовода, којим се, преко Турске, Бугарске до Србије и Мађарске, транспортује руски гас, Србија појачала зависност од енергента из Русије.

Танјугов неименовани извор указује да "поједини коментатори пристрасно издвајају за нападе Србију и председника Вучића због рада на развоју гасне инфраструктуре, која је витална за српску економију, али истовремено међусобно повезује наше суседе".

"Реч је о земљама које су и чланице ЕУ и НАТО, и преко чијих територија та инфраструктура долази у Србију, па ипак, у визури тих медија само Србија заслужује критике, због бриге о сопственој економији и доступности енергената", каже српски званичник.

"Желим да отклоним сваку дилему: Србија је потпуно посвећена Вашингтонском споразуму, и развоју инфрастуктуре у снабдевању енергентима у интересу наше економије, не на идеолошким, не на политичким, већ на економски одрживим основама", истакао је Танјугов саговорник.

Радујемо се, поручује, рекордним бројевима у размени и инвестицијама са САД у 2021. години.

Првог дана нове године у војвођанском месту Госпођинци пуштен је у рад Балкански ток, уз констатацију да Србије тиме обезбеђује другу, стабилнију трасу снабдевања гасом, која више не иде само преко Украјине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести