Српско тржиште некретнина: Купује ко улаже или ко мора

НОВИ САД: На тржишту некретнина Србије приметна је повећана тражња и постоји јака куповна моћ у сфери некретнина. У томе су сагласни били учесници панела “Српско тржиште некретнина: вишак комерцијалне и стамбене имовине“.
zgrade FF-M3686
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Продају се и квалитетни и станови нижег квалитета, изјавио је председник Управног одбора Кластер Некретнине Ненад Ђорђевић на панелу недавно одржаном у склопу треће српске конференције о развоју некретнина и инфраструктуре.

Тражња, према његовим речима, зависи од два фактора.

Један је психолошки фактор, односно осећај купца у вези с тим да ли ће цене некретнина падати и самим тим да ли се њихова инвестиција у том тренутку исплати, а друга ствар је да ли средства може негде другде да уложи у Србији по повољнијим условима, изјавио је Ђорђевић.

У Србији, међутим, за разлику од других економија, грађани немају поверења у финансијске институције, и некретнине су, како каже, увек биле један од најзначајнијих видова штедње.

И у најбоље време стамбени кредити као фактор који је изазивао тражњу нису прелазили 25 посто, као што је ситуација и данас, изјавио је он.

Ана Вуковић, регионални директор за Грчку и Србију компаније Colliers, изјавила је да на тржишту некретнина Србије не постоји презасићеност неквалитетним производима, да постоји куповна моћ у сфери некретнина и да је у нашој земљи у току позитивна фаза.

Осврнувши се на грчко тржиште некретнина, које је већ осам година погођено кризом, како у сектору стамбених тако и у сектору комерцијалних некретнина, Вуковић је изјавила да се у комерцијалном сектору Грчке обаве свега 4 озбиљне трансакције за 24 месеца, што је јако низак проценат трансакција.

Д. Де.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести