Шта ће бити са ценом гаса у Србији?

БЕОГРАД: Најаве да би гас у Србији могао да појефтини 10 одсто због константног пада цена на европском тржишту нису реалне, а цене се сигурно неће мењати до краја ове године, пише "Политика" позивајући се на добро обавештене изворе.
gasomer, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Све и да је податак да су европске цене природног гаса ове седмице пале на најнижи ниво у последњих десетак година тачан, то не може бити разлог за појевтињење плавог горива код нас", каже извор "Политике".

Иако се у последње време спекулише да цена гаса у Европи никада није била нижа, чињеница је да се у овом часу за 1.000 кубика плаћа 255 долара, а најнижа цена је била пре две и по године - 137 долара, наводи лист.

"Осим тога, никоме није пало на памет да у последње две године дозволи усклађивање цене гаса. Како ствари стоје, гас би за јавно снабдевање требало да поскупи око 30 одсто", истиче исти извор.

Према тим наводима, једино што домаћинства могу да очекују, уколико се овај тренд пада цена гаса настави, јесте да наредног јануара цена мало падне са садашњих 255 долара.

Пре тога то није могуће, јер се цена гаса усклађује по формулама и то тако што се за обрачун узима просек цена барела нафте и две врсте деривата на берзи у последњих девет месеци. Ни нафта ни деривати у том периоду нису толико појевтинили да би цена гаса могла да падне", закључује извор "Политике".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести