Шта је пресудно приликом избора посла?

Шта је пресудно приликом избора посла, који су најбитнији критеријуми за промену радног места, каква су очекивања приликом конкурисања за посао – биле су теме истраживања спроведеног на недавном регионалном онлајн сајму запошљавања „Виртуални дани каријера и знања 2018”, у којем је учествовало више од 1.300 испитаника из наше земље. 
e
Фото: pixabay.com

Резултати истраживања су показали да незапослени све више посао траже преко спрецијализованих сајтова за запошљавање, затим преко породице и пријатеља и друштвених мрежа, те да је најбитнији критеријум при избору радног места висина примања и сигурност радног места. Добри међуљудски односи најбитнији су критеријум запосленима које би да промене посао, а потом следе признање за обављени рад и зарада.

Осим висине зараде, незапосленима су важни и радно време, сигурност посла те могућност професионалног усавршавања и напредовања. Већина незапослених испитаника, чак 61 одсто, истакла је да није битно да ли ће се посао подударити са струком коју имају, а сматрају и да су за добијање посла једнако важни знања и вештине које поседују, те радно искуство, али да утицаја имају и срећа, препорука, веза и формално образовање.

Највећи број незапослених испитаника истакао је да по завршетку школовања нису успели да се запосле, а нешто више од петине је радило на одређено, али им уговор није био продужен.

Занимљиви су и одговори везани за промену радног места. Наиме, више од три четвртине испитаника који раде, односно 76 одсто, истакло је да има намеру да у наредну годину дана промени посао, 14 одсто би то учинило само ако би били присиљени, а десетак одсто их не размишља о промени посла. Да ће до краја ове године добити повишицу или ће напредовати не очекује више од половине испитаних, а мање од десет одсто је ове године добило повишицу или напредовало у каријери. Од могућности губитка радног места страхује сваки четврти запослени испитаник, али 65 одсто њих своје радно место сматра стабилним.

Млади испитаници, који се још школују, слично као и запослени, сматрају да су добри међуљудски односи најважнији критеријум приликом избора радног места, динамичност посла је на другом месту, а следе висина примања и признање за обављени рад. Резутлтати истраживања показали су да они сматрају да су за добијање посла веома важни знање, вештине, искуство, формално образовање, али и веза, а да је најбоље посао тражити одмах након завршетка школовања. Готово 60 одсто испитаника је нагласило да има идеју шта би желели да раде по завршетку школовања, али да нису потпуно сигурни да ће се то и реализовати, док 34 одсто испитаника тачно зна шта би желели да раде.

Трошкове школовања већине испитаника који се још школују сносе родитељи или други чланове породице, али око 40 одсто њих, да би имали више новца, ради хонорарне послове.   

Само четвртина испитаника није спремна да волонтира

Више од 75 одсто испитаника спремно је да волонтира код одређеног послодавца уколико би постојала могућност да се стално запосле. До месец дана спремно је да волонтира 40 одсто испитаника, до три месеца 25 одсто, док 24 одсто испитаника није спремно да волонтира.

Највише испитаника, 36 одсто, најрадије би радило у страним компанијама, сваки пети испитаник би највише волео да има своју фирму, док би свега 19 одсто испитаника радило у државним фирмама.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести