Шта предвиђа ребаланс буџета Србије?

БЕОГРАД: Народни посланици почеће 2. октобра расправу о ребалансу овогодишњег буџета којим је предвиђено смањење расхода и издатака за које је оцењено да се до краја године неће извршити у планираном износу, као и о обезбеђењу додатних средстава за нове трошкове из државне касе.
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Одговорно вођење фискалне политике у претходном периоду резултирало је стварањем фискалног простора који је употребљен за повећање плата, финансирање инфраструктурних и капиталних пројеката, као обезбеђење недостајућих средстава по одређеним категоријама расхода", наводи се у образложењу Предлога закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2019. годину који ће се наћи пред посланицима.

Овим ребалансом предвиђено је смањење расхода и издатака за које је оцењено да се до краја године неће извршити у планираном износу, као и обезбеђење додатних средстава за расходе за запослене због увећања основице, почев од плате за новембар, издатке за изградњу путне инфраструктуре, исплату накнада у складу са Законом о финансијској подршци породици са децом и друге расходе.

Такође, и за издатке за које је процењено да је потребно обезбедити додатна средства за нормално функционисање корисника буџета.

Најзначајније промене спроведене су код је реч о судовима и Тужилаштву јер је за њих опредељено више новца за редован рад.

Повећан је и износ средстава за конверзију дела дуга грађана за стамбене кредите узете у швајцарским францима на основу Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима.

Такође, повећан је износ средстава за расходе по основу отплата камата.

Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре повећана су средства за изградњу путне инфраструктуре и то за реализацију пројекта изградње аутопута Е-763, деоница Обреновац - Љиг, за изградњу аутопута Е-761, деоница Појате - Прељина и аутопута Београд - Сарајево.

Министарству просвете, науке и технолошког развоја повећан је износ пара које ће моћи да дају за научно-истраживачке делатности, док су Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбеђена додатна средства за исплату накнада у складу са Законом о финансијској подршци породици са децом.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести