Станић: Четири пута увећана динарска штедња од 2012. године

БЕОГРАД: Штедња грађана у динарима данас је у Србији четири пута већа него пре седам година, што је, између осталог, резултат стабилног финансијског система и спроведених структурних реформи, изјавила је данас вицегувернерка Народне банке Србије Драгана Станић.
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Она је на 19. Економском самиту Србије истакла и да је у протеклом периоду постигнута и очувана ценовна и финансијска стабилност система.

Захваљујући томе, оценила је, у Србији данас грађани лакше и боље живе, а привредни субјекти послују у стабилном окружењу повољном за пословање.

"Инфлација је са двоцифрених нивоа сведена на ниво упоредив са европским земљама", указује Станићева.

Она је подсетила да је инфлација шесту годину за редом на ниском нивоу и навела да "грађани све више штеде у динарима, па је тако динарска штедња данас четри пута већа него 2012. године".

Према њеним речима, структурним реформама креиран је повољан пословни амбијент који привлачи страни капитал, тако да је Србија прва међу земаљама у региону по приливу страних директних инвестиција (СДИ).

Вицегувернерка је указала и да се већи део остварене добити у Србији користи за реинвестирање, око 60 процената.

Према њеној оцени, то додатно говори у прилог повољним условима пословања у Србији.

Она је навела да су каматне стопе на динарске кредите становништву данас два пута ниже, а привреди три пута ниже него 2013. године.

Србија је, истиче, данас на корак од постизања инвестиционог рејтинга.

"Према оцени агенције Фич повећање кредитеног рејтинга Србије резултат је очувања ценовне стабилности, фискалне дисциплине, континуираног јачања банкарског сектора и унапређења пословне климе", рекла је Драгана Станић.

Када је реч о домену иновација, навела је да је Народна банка Србије у протеклом периоду изменила сет законских норми и увела бројне новине, као и да је, на иницијативу гувернерке, ових дана покренула и активан дијалог са блокчејн заједницом у Србији.

НБС разматра и покретање иновационог хаба чији би циљ био идентификовање и унапређење стартап система за све привредне делатности.

Другог дана 19. Економског самита у Београду, на панелу посвећеном банкарском систему, представници банака које послују у Србији кажу да је банкарски сектор препознао све предности нових технологија како би унапредио ефикасност и задовољио потребе потрошача.

Навели су да је дигитализација унела велике и организационе и кадровске промене у банакрски сектор и нагласили да банке морају да буду иноватори, да се мењају у складу с развојем нових технологија, да уводе нове услуге за клијенте и буду им на услузи 24 сата дневно.

Све нове платне услуге настале под утицајем савремених технологија, како кажу, измештају се из експозитуре банке и усмеравају на друге канале, а банке су препознале све предности савремене технологије.

Процењују да ће се у Србији наставити тренд укрупњавања бакарског система.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести