Станови поскупљују, балон-ефекта неће бити

На тржишту некретнина већ неко време приметан је тренд раста цене квадратног метра. Како кажу стручњаци, за сада нема никавих показатеља који би могли указати на то да ће се тај тренд променити, а посебно не да би могло доћи до наглог пада цене некретинина.
novi sad
Фото: Dnevnik.rs

По речима власника новосадске агенције „Бомбикс некретнине” Јовице Плавшића, нема назнака да би могло доћи до такозваног балон-ефекта, односно да се понови ситуација од пре око дест година када су цене некретнина драстично опале за кратко време.

– Ситуацију попут оне која  се десила 2009. године, када су после неколико година раста цена некретнина оне значајно пале, не треба очекивати – каже Плавшић. – Не треба заборавити да је у периоду кад је цена ишла навише таква била и потражња јер су након приватизација великих компанија многи куповали станове, а потом је уз пад потражње дошло и до економске кризе, порасла је потражња некретнина у Црној Гори, на мору...

Тржиште се полако опорављало, а цене некретнина у Србији, па и у Новом Саду, указује Плавшић, у узлазној су путањи већ неколико година. Зато се и не очекује њихов нагли пад већ стабилизација цене квадрата.

– Када би то се могло десити тешко је рећи јер то зависи од много фактора, али је сигурно да пад цена квадратног метра не треба очекивати наредну годину-две јер је прилив људи у велике градове – Београд, Нови Сад – сталан и огроман, и то доприноси великој потражњи – каже Плавшић.

По његовим речима, у Новом Саду се доста гради, али има и доста купаца, односно потражња и понуда се прате, а највише се траже станови који највише и недостају – квалитетни станови на атрактивним локацијама – у центру града, на Булевару особођења, те Грбавици.

– На појединим микролокацијама у близини центра, пре свега у Радничкој улици и близини зграде суда, цена квадратног метра стана у новоградњи иде и до око 2.000 евра, а потражња је увек већа од понуде. Слично је и са становима на другим атрактивним локацијама – цена квадратног метра креће се од 1.600 до 1.800 евра, а пошто на тим подручјима нема много слободних места где би се градили станови, како се која локација појави – брзо се и прода. Због недостатка станова на тим локацијама све је већа потражња за становима на Телепу, што је утицало и на раст цена квадрата па је у том делу града цена квадрата око 1.200 евра – каже Плавшић.

Наш саговорник истиче да се више купују станови у новоградњи па је то и разлог што је у последњих пет година цена квадрата нових станова у  Новом Саду порасла и до 50 одсто.

– С друге стране, квадрат стана у староградњи је у том периоду поскупео око 20 одсто те у староградњи на најтраженијим локацијама – лимани, Булевар ослобођења, близина центра, Грбавица – кошта око 1.200 евра Та разлика проузрокована је тиме што се стари станови мање траже, а потребно је и додатно улагање – каже Плавшић.

Укњижба најважнија при куповини

Како каже Јовица Плавшић, приликом куповине станова се и те како води рачуна о томе да ли су укњижени, односно купују се искључиво такви станови и они за које постоји сва потребна документација. Веома ретко купца нађе и стан који није укњижен, уколико је покренут поступак укњижбе.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести