Градња станова за избеглице у Ветернику: Расписан тендер за извођача

БЕОГРАД: Изградња 276 станова за избегла лица у новосадском насељу Ветерник, како је најављено прошле године, требало би да почне овог пролећа, а корак ближе реализацији је управо расписан тендер за извођаче радова. 
stanovi izgradnja
Фото: Tanjug (video)

Како пише портал еКапија, изградња вишепородичних стамбених објеката социјалног становања, како је наведено у тендерској документацији, предвиђа изградњу две стамбене зграде од 50 стамбених јединица као и стамбену зграду са четири ламеле од 176 станова, укупне бруто површине 12.789 квадрата.

Процењена вредност набавке, наводи портал, износи нешто више од 6,76 милиона евра, а крајњи рок за достављање понуда је 26. март, док ће одлука о додели уговора бити донета у мају.

Како подсећају, крајем прошле године из градске управе Новог Сада је саопштено да у циљу стамбеног збрињавања избеглих лица, Град је обезбедио локације на којима ће се средствима донатора изградити 276 стамбених јединица у Ветернику и 152 стамбене јединице у Футогу. 

Донатори су Банка за развој савета Европе, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и Јединица за управљање пројектима, а кроз Регионални програм стамбеног збрињавања.

Градња станова у Ветернику је потпројекат 5. Регионалног стамбеног програма, који се спроводи истовремено у 27 јединица локалне самоуправе, а њиме је предвиђено да укупно буде изграђено 1.267 станова, пише портал. 

Иначе, Регионални програм стамбеног збрињавања (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске.

Циљ је да се трајно стамбено збрине око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно око 74.000 људи у региону. Од тога, 16.780 породица, или око 45.000 људи, је из Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести