Стартовао нови ИПАРД програм: За туризам на селу и салашу од 5.000 до 300.000 евра

Од почетка овог месеца па све до 1. октобра грађани, предузетници, микро и мала привредна друштва могу конкурисати за новац из ИПАРД програма Мера 7 за развој сеоског туризма.
Selo Šuljam Foto: V. Fifa
Фото: Село Шуљам Фото: В. Фифа

Министарство пољопривреде објавило је први јавни позив за доделу новца из програма ЕУ ИПАРД Мера 7, којом је предвиђена помоћ за развој сеоског туризма од укупно 20 милиона евра, односно 2,3 милијарди динара. Такође, Управа за Аграрна плаћања при Министарству пољопривреде објавила је и Правилник о ИПАРД подстицајима за диверзификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања.

Најважније из Правилника је, да се може оставрити подстицај до 65 одсто од вредности инвеситције, да корисник ИПАРД подстицаја може да оствари право на бесповратан новац у износу од најмање 5.000 евра, а највише 300.000 евра по захтеву, без обзира на укупну вредност инвестиције.

Истовремено корисник може да добије до 400.000 евра, и то кроз највише три пројекта, у периоду спровођења ИПАРД програма.

По овом конкурсу, како се да видети, може се добити значајна сума новца и то бесповратно од 5.000 евра до 300.000 евра. Само треба имати идеју, бити предузимљив, а најбоља је ако уз то, предузетник има дедовину, очевину, или пак неискоришћену парцелу на којој је дозовољена градња. Сведоци смо да све чешће и више посебно млади окрећу леђа градским срединама и егзистенцију налазе на сеоским подручјима, која могу бити и салаши или места у близини река и познатих туристичких дестинација. Па ето прилике да се ИПАРД фонд искористи јер се подстицај може добити до 65 одсто од вредности инвестиције.


Није важно одакле већ где

Оно што је важно посебно истаћи јесте да заинтересовани за подстицаје ИПАРД-а не морају имати пребивалиште у руралном подручју то јест на селу.

Прецизније, онај ко жели да уложи у сеоски туризам може да живе у било ком месту у Србији, једино што место где желе да новац улажу мора бити на руралном подручју.


Новац се може тражити, а нема разлога зашто не би и добио по једном пројекту за више различитих инвестиција. Даје се за изградњу или реконструкцију објеката, њихово опремање у сврху пружања туристичких и угоститељских услуга, на пример, између осталог, преноћишта. Тако се могу реновирати собе или објекти и претварати у ресторане и друге просторије, рецимо за дегустацију пића и хране. Могу се преуређивати или градити објекти за рекреацију, за уређење или изградњу туристичких кампова, побољшање објеката на отвореном за јахање, риболов у унутрашњим водама, бициклизам, тематске стазе, пејзажне радове – на пример за уређење дворишта и прилазне путеве угоститељских објеката. ИПАРД фонд даје новац и да се плате трошкови маркетинга, као што су штампање пропагандног материјала, стварање / одржавање сајта, затим за машине, механизацију и опрему (осим ситног угоститељског инвентара), и инвестиције за производњу енергије из обновљивих извора енергије ради обављања регистроване угоститељске, односно туристичке делатности, па све до куповине бицикала, израду веб-сајта за приказ туристичке понуде…

Министарство пољопривреде је навело да је израда водича за кориснике ИПАРД Мере 7 у електронској и папирној форми у току.

Најавили су да ће бити организоване и радионице, на којима ће  заинтересовани моћи да добију одговоре од Управљачког тела, ИПАРД Агенције и туристичке инспекције.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести