Стевановић: Икарбус ускоро у већинском власништву Кинеза

БЕОГРАД: Стекли су се услови да кинеска компанија Ли Јонг постане већински власник Икарбуса, изјавио је данас државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић и навео да је кинески партнер пре два дана измирио све своје обавезе према банци и откупио потраживања. 
dragan stevanovic, tanjug video
Фото: Драган Стевановић, фото: Танјуг (Видео)

Стевановић је за ТВ Прва рекао да се кинеска компанија, која је једна од најпознатијих светских компанија у производњи аутобуса, квалификовала и испунила услове да постане већински власник Икарбуса, што је гаранција да ће Икарбус бити понос Србије.

"Када се административно све заврши кинеска компанија може да почне да спроводи своје пословне планове и програме", рекао је Стевановић.

Генерални директор Икарбуса Александар Вићентић раније је рекао да нови већински власник планира проширење производње и на електровозила. 

Навео је да се за социјални програм, који је спроведен пред крај прошле године, определило око 140 запослених који су добили 200 евра по години радног стажа, а да је у предузећу остало 120 радника.

"Отишли су углавном старији запослени. Успели смо да сачувамо комплетан инжењерски кадар што је и нама и фирми која нас купује најбитније", рекао је Вићентић.

Икарбус је основан 1923. године, као прва фабрика авиона на Балкану, да би касније променио делатност. Први аутобус у Икарбусу произведен је 1954. године, по лиценци аустријске фирме Саурер. 

До сада је у тој фабрици произведено више од 20.000 аутобуса, од чега је знатан део извезен. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести