Стопирана државна помоћ Барској и Црногорској пловидби

ПОДГОРИЦА: Црногорска Агенција за заштиту конкуренције је наложила стопирање даље исплате државне помоћи Барској и Црногорској пловидби, објавио је министар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић.
b
Фото: Youtube Printscreen

“То је још један пример свршеног чина пред који смо доведени, услед нерационалног руковођења економијом и јавним финансијама од стране претходне власти”, написао је Спајић на Твитеру, преноси портал ЦдМ .

“Влада Црне Горе остаје привржена принципима одрживог развоја, у складу са свим законским оквирима, економским принципима, као и начелом транспарентности, и наставља са даноноћним радом на санацији штете и проналажењу потенцијалних решења”, поручио је он свом Твитер налогу.

Портал ЦдМ наводи да је данас на наплату стигла рата од 4,65 милиона евра, коју не могу да измире ни Барска ни Црногорска пловидба. Помоћ не може да дође ни од владе јер је Агенција за заштиту конкуренције то наложила и тако ће бити до окончања поступка утврђивања усклађености раније државе помоћи, додаје се у тексту.

Целокупна ситуација, како се напомиње, повлачи за собом и могући пад гаранција, које би са каматама могле да коштају грађане више од 55 милиона евра.

У влади је постојала најава да ће тражити репрограм кредита за куповину бродова, који су узеле Барска и Црногорска пловидба од кинеске Ексим банке, а за које је држава издала гаранције, али за сада је непознаница да ли је влада успела да одложи рату која стиже на наплату.

Према наводима портала, позната је чињеница да је државни секретар у Министарству капиталних инвестиција Зоран Радуновић, у документу који је упутио влади, јасно назначио да Барска и Црногорска пловидба не могу платити рате за кредит, те да их чека судбина Монтенегро Ерлајнса.

Уговор о кредиту са Ексим банком за куповину два брода Црногорске пловидбе закључен је 26. јануара 2010. године. Уговорена цена за оба брода је била око 55 милиона долара. Укупан кредит без камате је износио 47,39 милиона долара, а укупна камата износи 11,16 милиона долара.

Барска пловидба је 2012. године потписала уговор о набавци два брода, а кредитна средства од 46,4 милиона долара су обезбеђена од Ексим банке.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести