Страх од новог соја вируса покосио и цене нафте

ЛОНДОН: Цене нафте су пале данас за више од 5,0 одсто на двомесечни минимум, пошто је нова варијанта вируса ковид-19 унела страх и забринутост међу инвеститоре да би у првом кварталу 2022. могло да дође до знатног вишка понуде.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Цене нафте су потонуле заједно са глобалним тржиштима акција због нервозе да би нови сој вируса могао да успори економски раст и потражњу за горивом. Британија и друге европске државе су ограничиле путовања из земаља на југу Африке, где је нова мутација ковида откривена.

Северноморска нафта Брент је пала за 4,28 долара или 5,2 посто, на 77,94 долара за барел на трговању у 13:29 часова по средњоевропском времену, извештава Ројтерс.

Америчка ВТИ нафта је појефтинила за 4,31 долар или за 5,5 одсто, на 74,08 долара по барелу, после празновања Дана захвалности у четвртак у Сједињеним Државама.

Оба типа нафте су на путу да пету узастопну недељу заврше с губитком.

Инвеститори такође ишчекују одговор Кине на акцију САД-а о пуштању у промет више милиона барела нафте из стратешких резерви у координацији са другим великим земљама потрошачима, у оквиру напора да се спусте цене енергенета.

То ће вероватно довести до повећања понуде у наредним месецима, рекао је Ројтерсу један извор из Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), позивајући се на налазе анализе панела експерата који саветује министре тог нафтног картела.

Према том извору, ово стручно тело очекује вишак од 400.000 барела дневно (бпд) у децембру, који ће у јануару порасти на 2,3 милиона барела дневно, и на чак 3,7 милиона барела дневно у фебруару, ако земље потрошачи наставе са стављањем у промет нафте из резерви.

Ове прогнозе уносе неизвесност у погледу исхода састанка ОПЕК-а и њених савезника 2. децембра, када ће та група, позната као ОПЕК+, разматрати да ли да прилагоди свој план о повећању производње за 400.000 барела дневно у јануару и надаље.

У фокусу трговаца је и иранска производња "црног злата", поводом индиректних преговора између Ирана и САД о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. који би требало да се наставе у понедељак, а који би могли да доведу до укидања америчких санкција на извоз иранске нафте.

Међутим, неуспех овонедељних разговора између Ирана и Међународне агенције за атомску енергију да постигну макар и скроман договор о надзирању нуклеарних објеката у Техерану није добра одскочна даска за преговоре следеће недеље, оцењује аналитичар за Евроазију Хенри Роум, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести