Сусрет науке и привреде у четвртак на Новосадском сајму

НОВИ САД: Пословни сајам „Наука за привреду” биће одржан у четвртак на Новосадском сајму, а одржава се на иницијативу Покрајинске владе, речено је на конференцији за новинаре на Новосадском сајму.
nauka sajam
Фото: vojvodina.gov.rs

Сајам организује Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, уз подршку Развојне агенције Војводине, Привредне коморе Војводине и Новосадског сајма, а како се очекује, отвориће га председник Покрајинске владе Игор Мировић

Централна тема је храна, а факултети, научноистраживачки центри и лабораторије фирмама ће понудити решења која могу унапредити производњу и пласман производа и услуга, помоћи да развију нове производе и побољшају конкурентност на домаћем и страном тржишту. У том правцу су усмерени и сусрети представника науке и првреде – да наука понуди решења која омогућавају развој привредних активости и бољу конкурентност и да се научним институцијама омогући увид у реалне потребе тржишта.

По речима покрајинског секретара за високо образавње и научноистраживачку делатност Зорана Милошевића, развоју економије и привреде највише доприноси знање и због тога је неопходно подржати научноистраживачки рад.

У најразвијенијим земљама света издвајања за науку достижу око четири одсто буџета, а у Србији је тај износ далеко мањи, рекао је Милошевић.

Истовремено, додао је, у најразвијенијим земаљама учешће привреде у финасирању научноистраживачког рада је значајно, и то је пут којим и Србија треба да иде и ова манфестација има за циљ управо то – да омогући спој науке и привреде да би се резултати научноистраживачког рада преточили у приведу и дали позитивне резултате.


Учествују најзначајније научне институције

На Сајму „Наука за привреду” представиће се факултети Универзитета у Новом Саду, Технички факултет „Михајло Пупин” из Зрењанина и Универзитет „Едуконс” из Сремске Каменице.

Уз њих, учествоваће и Институт „БиоСенс”, Научни институт за прехрамбене технологије, Институт за вертеринарство, Центар за медицнско-фармацеутска истраживања и контролу квалитета, Институт за низијско шумарство и Институт за ратарство и повртарство.


Да сарадња науке и привреде даје изузетан резултат најбоље се потврђује развојем ИТ сектора у Србији, а пре свега у Новом Саду, који је центар ИТ индустрије у нашој земљи. Истакнуто је и да је сарадња науке и привреде у тој области у Новом Саду започета у последњој деценији прошлог века и да је то добар пут који треба применити у другим областима, пре свега у пољопривреди и преради прехрамбених производа.

Током Сајма биће одржани Б2Б састанци на којима ће се о храни разговарати из перспективе технологије, квалитета и безбедности исхране, здрављу и медицини, информационим технологијама и аутоматизацији, те консалтингу, обуци и дизајну.

Сајм „Наука за привреду” отворен је од 10 до 17 часова, улаз је бесплатан, али је неопходна регистрација. Они који желе да га посете, могу се регистровати још данас на платформи naukazaprivredu2018.talkb2b.net

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести