Сутра јавни позив за субвенције за соларне панеле

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловићх рекла је да ће сутра бити расписан први јавни позив за субвенционисање грађана за уградњу соларних панела за производњу електричне енергије а да се први уговори могу очекивати за месец дана.
r
Фото: Pixabay.com

Она је објаснила да се ће се програм спроводити по истом моделу као и јавни позив за замену столарије.

"Што значи да 50 одсто новца обезбеђују јединице локалне самоуправе и Министарство, а 50 одсто плаћају сами грађани. Очекујем да у наредних месец, до месец и по дана, грађани могу да потпишу прве уговоре са јединицама локалних самоуправа”, рекла је она.

Најавила је да је планирано да до краја године буде расписан још један јавни позив за замену столарије, а да ће у наредној години бити неколико јавних позива за субвенционисање уградње соларних панела.

“Не постоји ниједан разлог да не користимо зелену енергију и да не учинимо све да будемо ефикаснији у коришћењу електричне и топлотне енергије, а јавни позиви управо треба да допринесу том циљу. Хоћемо да видимо у наредних неколико година на крововима зграда и кућа више соларних панела и да више користимо зелену енергију”, поручила је она.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести