Свако јаје биће нумерисано, класе Б више нема у промету

БЕОГРАД: Новим правилником о квалитету јаја прописана су додатна правила у производњи и продаји ове прехрамбене намирнице, а Тамара Бошковић из Управе за ветерину наводи да тај правилник доноси поделу на јаја А и Б класе, с тим што ће у промету бити само класа А.
jaja
Фото: Tanjug (Vadim Ghirda)

Јаја су досад по величини била подељена у седам класа - СС, С, А, Б, Ц, Д и Е. СС су била најкрупнија с 70 грама, а Е најмања с 45 грама. 

Нови правилник има потпуно другачију класификацију.

А класа значи да су јаја свежа и у промету ће се налазити само јаја А класе. Такође, постојаће и јаја изузетне свежине - стара највише 10 дана од ношења. Постојаће и екстра свежа јаја - до четири дана после ношења, напоменула је Бошковићева гостујући у Јутарњем програму РТС.

Класа Б више неће постојати у промету, већ ће ићи у индустријску производњу - у кондиторе или као храна за животиње.
Класификација по величини јајета остаће иста - од јаја С величине испод 53 грама до јаја XL величине преко 73 грама. 
Такође, постојаће и класификација на основу исхране кока.

Ознака 0 су органска јаја, 1 јаја из слободног узгоја, 2 јаја подног узгоја, 3 кавезна јаја, навела је Бошковићева додајући да ће та ознака бити саставни део броја који се налази и на јајету и на спољном паковању.

Свако јаје ће бити нумерисано бројем - број типа храњења кокошке, број објекта где се јаје производи, РС ознаке за Србију и регистрациони број који се додељује у бази података Управе за ветерину.

Када је реч о јајима која се продају на пијацама, она по новом правилнику носе назив "неупакована јаја". Такође, и на пијацама ће смети да се продају само јаја А класе.

Индивидуални произвођач ће морати да има ознаку истакнуту на табли - да ли је органски узгој, која је величина и тако даље, казала је Бошковићева.

Рок трајања, и у продавницама и на пијацама, не сме да буде дужи од 28 дана од дана ношења.

До 21. дана од дана ношења јаје може да дође на тржиште, седам дана је период који се више не толерише. Јаја ће бити те свежине које купац у Србији и треба да захтева, истакла је Бошковићева.

Према њеним речима, нови правилник уведен је како би се стандарди у Србији усагласили с правилима у региону која су на снази већ десетак година.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести