Свако јаје и на пијацама обележено по пропису

Примена Правилника о квалитету јаја практично је почела јуче, премда је пропис ступио на снагу 1. јануара, пошто је крајем јануара истекао рок трајања јајима (28 дана) пакованим у децембру 2019. године, која нису морала да буду класификована по новим правилима.
d
Фото: Dnevnik.rs

Током јануара у промету су била и јаја која су била обележена по новом и она за које још није важила нова класификација. Упркос томе, пропис је у потпуности заживео с почетком нове године јер су произвођачи паковали намирницу без задршке како новина налаже, што се могло уочити и на пијацама и у маркетима.

Тако су на новосадским пијацама јаја поређана у картонима и испред сваког картона написана је класа, грамажа, назив фарме, датум производње и трајања... и свако јаје обележено је црвеним жигом. Исто је и у маркетима, с тим што су на паковањима написане информације о томе.

Те новине, по речима пијачних продаваца, нису изненадиле купце, посебно нису изненађени што је на свакој љуски јајета уочљива црвеном бојом утиснута декларацију о квалитету. Купци бирају очима и не гледају шта на њима пише, рекли су продавци. 

На ту дисциплину произвођача утицало је Министарство пољопривреде – Управа за ветерину, која је одлагала примену у намери да олакша предузетницима куповину машина – штампача за обележавање. Наиме, правилник је био донет у фебруару прошле године и требало да почне да важи од јуна, али је одложен за шест месеци да би се дало времена да предузетници обезбеде новац за штампач и уређење просторије у којој ће јаја обележавати према хигијенско-санитарним условима.

По Правилнику о квалитету јаја, на сваком паковању сада мора да пише датум паковања, класа јаја, тежинска група, рок трајања, трговачко име или ознака и начин како се коке носиље узгајају.


Новац из ЕУ и живинарима

Пословно удружење „Заједница  живинара” успело је да код надлежних обезбеди могућност да и живинари учествују на конкурсима за добијање новца из ИПАРД фондова, па ће тако, навео је директор Удружења Шкорић, од септембра ове године моћи да се јављају за подстицаје.

– Имамо 900 фарми кока носиља, које имају од 350 кока па до 850.000  и уколико уз стране подстицаје буде и домаћих, и у тој грани пољопривреде се може направити велики помак и добар бизнис – навео је Раде Шкорић.    


Нови правилник је сада разврстао јаја у две класе квалитета – А и Б. Класа А означава свежа јаја, а класа Б – да је намирница намењена за индустријску производњу.

Јаја имају класификацију у погледу тежине и биће по грамажи  разврстана у четири групе (као одећа) S, M, L и XL. Кôд на јајету мора да садржи број који означава начин узгоја кока носиља па тако ознака 0 значи да су јаја из органског узгоја, 1 – да су коке узгајане на отвореном простору, 2 – да су расле у живинарнику, а 3 – да су коке отхрањене у кавезу. Кôд на јајету мора да има државу порекла и број фарме на којој су узгајане коке носиље.

Обавеза произвођача је на паковањима потрошачима пружи информације о томе да се јаја морају држати на одговарајућој температури, затим морају истаћи и ветеринарски контролни број објекта за паковање јаја, назив и адресу произвођача или објекта за паковање јаја или продавца, број комада јаја и начин храњења кока носиља.

– Правилником је наша земља почела да усаглашава промет јаја по стандардима ЕУ и на том путу предузетнике чекају и друге обавезе и трошак – казао је директор Пословног удружења „Заједница живинара” Раде Шкорић. – Наредни посао биће замена кавеза да би се коке носиље држале  према ЕУ стандардима, па следи ново прилагођавање јер правилник о томе  ступа на снагу за годину дана, 1. јануара 2021. Тим прописима наша земља покушава да створи амбијент за извоз јаја јер сада домаћа јаја могу да пређу границу само према БиХ, Северној Македионији и Црној Гори.  

Он је рекао да је Правилник о квалитету јаја предузетнике коштао у просеку око 2.000 евра, али да тај издатак купци нису осетили.

– Цена јаја остала је иста и та намирница и даље је најјефтинија храна – навео је Шкорић.

На новосадским пијацама јаја су 11, 12 и 13 динара, а у маркетима незнатно скупља.

З. Делић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести