Све веће интересовање за улагање у рударски сектор Србије

БЕОГРАД: Девета Међународна конференција о минералним ресурсима у Србији почела је данас у Београду под слоганом "Покретачка снага економског развоја", а државни секретар у Министарству рударства и енергетике Стевица Деђански је рекао да је број истражних и експлоатационих поља у нашој земљи у порасту и да су у овој години планиране инвестиције од 400 милиона евра.
rudari povrsinski kop pixabay
Фото: Ilustracija/pixabay.com

"Полажемо огромна очекивања у развој рударског сектора и зато радимо да створимо амбијент како би рударство дугорочно постало атрактивно за инвестиције", рекао је Деђански.

У Србији су тренутно активна 163 истражна поља, од чега 140 у централном делу земље.

Такође, каже да постоје 103 истражна поља металичних сировина, а да се минералне сировине експлоатишу на више од 285 експлоатационих поља.

Како је рекао, тренутно су у Србији присутне 72 компаније које обављају геолошка истраживања, од чега 31 има учешће страног капитала.

Деђански је нагласио да су инвестиције у геолошка истраживања од 2012. до 2017. у порасту и да је, на пример, 2012. било 24 милиона евра инвестиција, а 2018. око 100 милиона реализованих инвестиција.

У периоду од 2014. до 2018. уложено је рударском сектору више од милијарду евра, а само у 2019. је планирано улагање од око 400 милиона евра, додао је Деђански.

Он је истакао да је ова конференција постала доказ искреног партнерства домаћих и страних партнера и да је рударство веома важан сегмент економског развоја земље.

Деђански је као важан пројекат издвојио "Јадар" који развија компанија Рио Тинто за експлоатацију литијума.

"Завршетак истраживања очекује следеће године, а почетак експолатације у наредне четири године", навео је он.

Истиче да се у наредним годинама очекује отварање и других рудника и да ће рударство достићи пет одсто учешћа у БДП-у земље.

"Потенцијал имамо и искористићемо га на прави начин. Сектор рударства имаће водећу улогу у развоју српске привреде, а отварање рудника биће замајац за све остало, као и отварање нових радних места", навео је он.

Из политичких разлога се, како каже, пласира прича како је Србија предала некоме рудне потенцијал, што није тачно пошто су све минералне сировине у власништву Републке Србије, а компаније уз накнаду добијају право да их истражују и експлоатишу.

Додао је да је циљ и да се постојећи рудници модернизују и уведе савремена опрема.

Потпредседник TGI Group International, који је организатор конференције, Јанис Томатос је рекао да та конференција треба да покаже колико је важан сектор рударства за српску привреду и природни потенцијал који ова држава има.

"Тај сектор је подржан напорима владе и поједностављеним процедурама за даља истраживања и експлоатацију. Ми дајемо подршку и обезбеђујемо платформу за размену искустава и отварање дијалога. Организовали смо веома занимљиву конференцију, о проблемима у рударству, издавању дозвола за пословање, оптимизацији и другим актуелним темама и успели смо да окупимо све важне стручњаке".

Он је посебно захвалио на подршци Министарству рударства и енергетике Србије као свим партнерима конференције.

У оквиру дводневне конференције, која за циљ има размену идеја и информација у области рударства и геологије, по први пут ће бити организована панел дискусија на тему "Женско лидерство: жене у рударству".

Ове године конференција, на којој ће учесници бити из Србије, Канаде, Велике Британије, Аустралије, Финске, Шведске, Немачке и Пољске, фокусираће се на значајан допринос рударског сектора економском развоју земаља.

Конференција даје перспективу светског рударског искуства у домену значаја одрживог рударства, најбољих геолошко-рударских пракси, утицаја развоја рударства на локалне заједнице, као и иновација у домену опреме и технологије у рударској индустрији.

Циљ скупа је да повеже инвеститоре и експерте из рударског сектора са свим релевантим владиним, финансијским и друштвеним стејкхолдерима.

Медијски партнер конференције је новинска агенција Танјуг, а медијско спонзорство обезбеђују часопис Индустрија, као и пословни портали Е-капија, Mining see и Serbia energy.

Теме су рударство као извор за стварање националног богатства - светска искуства, женско лидерство - жене у рударству, реализација пуног потенцијала минералних ресурса Србије, најбоље интернационалне праксе и одрживо рударство, могућности финансирања у рударском сектору и Закон о рударству, рударство и заштита животне средине, развој рударства: утицај на локалне заједнице - извештај о прогресу, иновације у рударству: опрема и технологија и шта рударство значи у нашем животу.

На панелу "Женско лидерство: жене у рударству" даме на високим позицијама у рударским компанијама говориће о успешности својих пројеката, као и о изазовима са којим су се сусретале као руководиоци у геолошко - рударским компанијама.

Обратиће се значајан број званичника и стручњака из сектора, међу којима су помоћник министра рударства и енергетике Иван Јанковић, амбасадорка Канаде у Србији Кети Чаба, амбасадорка Уједињенг Краљевства у Србији Шан Меклауд, амбасадорка Аустралије у Србији Рут Стјуарт, амбасадор Финске Кимо Лахдевирт, амбасадор Шведске Јан Лундин.

Такође, међу говорницима су и председник општине Медвеђа Небојша Арсић, председник општине Босилеград Владимир Захаријев, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, председник Геолошко-рударске асоцијације Србије (ГРАС) Бранко Зечевић, извршна директорка CANSEE асоцијације Мирјана Дончић Беатон, директор за природне ресурсе Европске банке за обнову и развој из Лондона Ерик Расмусен, шеф канцеларије Светске Банке у Србији Стивен Ндегва, специјалиста за рударство и инфрастуктуру у Одељењу Уједињеног Краљевства за међународну трговину Рос Лунд.

На конференцији учешће ће узети и потпредседник јавних послова, природних ресурса и безбедности и здравља на раду компаније Carmeuse Damien Gregoire, председник и генерални директор компаније Tethyan Resources Corp Fabian Baker, комерцијални директор компаније Рио Тинто за пројекат ЈАДАР Срђан Гавриловић, генерални директор и председник канадске компаније Mundoro Capital Теодора Дећев, менаџер пројекта компаније Dundee Precious Metals Драгана Давидовић, главни саветник за рударске операције Металфер Петер Робинсон, регионални директор за јужну Европу аустралијске компаније Wood Бранислав Грбовић, директорка Минерал Групе Слободанка Лазарев.

Обратиће се и главни директор операција компаније Euro Lithium Inc. Алеџандер Палковскy, менаџер продајне подршке за рударство компаније Metso из Пољске Марцин Мроњиец, саветник за односе са локалном заједницом компаније Medgold Resources Corп Александар Вуловић, директор компаније Балкан Голд Биљана Ранкић...

Организатор конференције је компанија TGI Group International, а организује се под покровитељством Министарства рударства и енергетике Србије, Амбасаде Канаде, Велике Британије, Аустралије, Финске и Шведске у Србији, Геолошко-рударске асоцијације Србије (ГРАС), Канадско-српског пословног удружења (CANSEE).

Конференцију су подржале и компаније Цармеусе, Tethyan Resources Corp, Драегер Техника, Јантар Група, Dundee Precious Metals, Wood, Metalfer, GEOPS, Drillex International, Euro Lithium Inc, Ostu Stettin, Medgold Resources Corp, FLSMIDTH, Mundoro, Teknoxgroup, RIO TINTO, ERM, ALS Laboratory, ENVICO i METSO.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести