Све више кинеских туриста у Србији, ова година руши рекорде

БЕОГРАД: У првих седам месеци Србију је посетило више од 73.000 кинеских туриста који су остварили више од 135.000 ноћења, што је више него претходне године која је била рекордна када је туризам у питању, изјавила је данас директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.
Kinezi u Srbiji/Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић/Кинески туристи у Србији

Кинески туристи сада су на првом месту када су међународни доласци у питању, а на другом по броју ноћења.

У Београду су данас организовани пословни сусрети кинеских и око српских привредника у циљу повећања туристичког промета између две земље.

Лабовић је рекла је да је у питању још једна радионица коју туристичке организације Београда и Србије организују са представницима организатора путовања из Кине и туристичких агенција и хотелијера из наше земље.

На данашњој радионици учествује седам великих кинеских тур- оператора.

"Оваквим догађајима повезујемо туристичку привреду Кине и Србије тако што им организујемо састанке и дајемо могућност да размене мишљења, искуства и чују једни од других шта је важно туристима из Кине приликом посете Београду и и тако се повежу партнерски", рекла је Лабовић.

Истиче да су овакви састанци важни и да сваке године угостимо око 200 организатора путовања из Кине, велики борој инфлуенсера, новинара, блогере јер је и то један од начина да повећамо продају аранжмана за Србију.

Лабовић каже да је број ноћења туириста из Кине у првих седам месеци повећан за 51 одсто у односу на прошлу годину која је била рекордна, а да је повећан и број долазака у односу на 2017.

Један тако позитиван тренд наставља се и ове године, рекла је Лабовић.

Кинеске туристе највише занима главни град, алн приметно је да све више бораве и у другим местима- Нови Сад, затим одлазе у Западну Србију, посећују Тару, Увац, Мећавник, интересују се и за Шарганску осмицу...

Најчешће долазе у регионалну туру и поред Србије обилазе и околне земље.

"За сада доминира групна посета, а све више видимо пораст броја долазака индивидуалних туриста што нас јако радује јер они опстају дуже и троше више", рекла је Лабовић.

Истиче да би увођење директног лета између Србије и Кине допринео да се додатно повећа број индивидуалних долазака.

Директор Туристичке организације Србије Миодраг Поповић рекао је да очекује да ће скупови попут данашњег допринети још бољем повезивају са овако великим тржиштем.

Надамо се да ће осетити нашу љубазност, гостопримљивост, културу и посетити многа места, рекао је Поповић.

Генерални директор Туркисх Аирлинес-а за Србију Мехмет Алагоз рекао је да је Београд практично централна тачка региона и да су многе компаније и инстутуције отвориле своја представништва и центре у Београду.

Овде се органзују такође и занимљиви фестивали и манифестације које веома интересују стране туристе, рекао је он и додао да је приметно да доминирају групне посете односно екскурзије, као и да кинески туиристи остају све дуже у Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести