Све више огласа послодаваца на интернету

НОВИ САД: Да и поред великог броја незапослених у Србији, поједних струка и занимања недостаје, није никаква новост јер је тако већ дуже.
pekar pekara
Фото: pixabay.com

И поред тога што се то добро зна при избору оних који после завршетка школовања треба да крену у потрагу за послом, мало је интересовање да упишу неки од смерова, било у средњој школи или факултету, који ће им омогућити бржи и лакши пут до радног места. Осим, наравно, смерова који воде до посла у ИТ сектору јер су то, то у последње време, најтраженији кадрови.

То је и разлог што многи послодавци муку муче да пронађу раднике одговарајућег профила и знања, као и оне који поседују вештине неопходне за обављање посла. Да би што више људи, потенцијалних запослених, добило информацију о томе на која радна места могу конкурисати у складу са струком и знањима које поседују, послодавци се све више ослањају на потрагу за радницима преко интернета. О томе сведочи и податак да је на сајту „Poslovi.infostud.com” у првих пет месеци забележен значајан раст броја огласа у односу на прошлу годину. Наиме, упрвих пет месеци 2017. године на сајту је било 10.196 огласа, док их је на крају маја ове било објављено 13.792, односно око 35 одсто више. Тако је, рецимо, у мају прошле године, на сајту било 1.760 огласа, а прошлог месеца чак 2.500, што је повећање за 42 одсто у односу на исти период лане.


Нема шефова кухиње, посластичара

Поједина занимања изузетно су дефицитарна, односно потреба за радницима одређених струка далеко је већа него што их има, а на огласе је стизало много мање пријава од просечног броја.

У томе предњаче занимања из области угоститељства, пре свега припреме хране. Тако су у првој половини ове године послодавци били суочени с недостатком неколико струка и занимања – шеф кухиње, кувар, рецепционар, посластичар, конобар, шанкер, пекар...


Подаци показују да су послодавци у највише огласа тражили трговце, ИТ стручњаке и кадрове машинске струке, а било је и доста огласа за попуњавање радних места за економску струку и администрацију. Међу пословима који су се најчешће нудили били су они за продавце, комерцијалисте, пословође, референте набавке, телефонске оператере... Било је и доста огласа у којима су се тражили машински инжењери, али и сервисери-механичари, ауто-механичари, машински техничари, бравари. Тражени су ауто-лакирери/фарбари, металуршки техничари, израђивачи алата, металоглодачи, аутолимари, лимари, а на огласе се у просеку пријављивало мање од десет заинтересованих.

Стручни кадрови у обасти ИТ сектора и даље су веома тражени, а најтраженија занимања су Java Developer, C#/C++ Developer, JavaScript Developer, PHP Developer и .NET Developer. Иако се тај сектор веома брзо развија и објављује се највећи број конкурса, на огласе се пријављује далеко мање кандидата у односу на просечан број пријава по конкурсу.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести