Светска банка неће финансирати електрану на угаљ на Косову

НУСА ДУА: Светска банка је саопштила данас да неће финансијски подржати планирану изградњу електране снаге 500 мегавата (МВ) на Косову, јер ће користити угаљ а не јефтинија чистија горива.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Косовска влада је раније затражила од Светске банке да јој буде делимични гарант, како би дошла до јефтинијих зајмова за тај пројекат, преноси Ројтерс.

Председник Светске банке Џим Јонг Ким је рекао да је та финансијска индистуција донела "врло чврсту одлуку" да не подржи пројекат, одговарајући на питање представника косовске организације за цивилно друштво на генералној скупштини Светске банке и Међународног монетарног фонда на Балију.

Ким је рекао да правила те институције захтевају да се Светска банка опредељује за "опцију са најнижим трошковима, а обновљиви извори енергије су тренутно испод цене угља".

Британска агенција наводи да је сада нејасно како ће косовска влада наставити са пројектом, за који еколози тврде да би гурнуо Косово ка будућности у којој ће користити лигнит - најпрљавију врсту угља.

Косовске власти су 2017. године потписале уговор са компанијом Contour Global из Лондона о изградњи електране по цени од око милијарду евра.

Косовски министар економије Ваљдин Љука је рекао да ће његова влада радити са Contour Global-ом како би на време завршила пројекат, додајући да је та компанија на добром путу да обезбеди финансирање од међународних финансијских институција.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести