Светска банка: Пад незапослености, успоравање раста на ЗБ

БЕОГРАД: Привредни раст Србије износиће ове године 3,3 посто, наредне ће убрзати на 3,9 процената, а 2021. године на 4,0 одсто, процењује Светска банка у новом Редовном економском извештају под насловом "Растуће неизвесности".
radovi, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У извештају, презентованом данас у Канцеларији Светске банке у Београду, наводи се да економска активност на Западном Балкану успорава, с обзиром на чињеницу да се наставља силазни тренд инвестиција и извоза, и процењује да ће у 2019. раст у региону износити 3,2 одсто, што је пад у односу на 3,9 процената прошле године.

Иако се за 2020. и 2021. годину предвиђа раст регионалне економије, он ће, како се додаје, остати незнатно испод десетогодишњег максимума постигнутог 2018. године.

Раст је настављен у Северној Македонији у 2019. након значајног успоравања, констатује Светска банка, уз напомену да се очекује и снажан раст косовске привреде од четири одсто, док већина привреда у региону бележе успоравање у поређењу са претходном годином.

"Континуирани раст у региону помоћи ће у отварању нових радних места, укључивању већег броја жена на тржиште рада и у решавању изазова емиграције", рекла је Линда Ван Гелдер, регионална директорка Светске банке за Западни Балкан, наводи се у саопштењу те међународне финансијске институције.

"Међутим, скупљање економских облака на хоризонту упућује на потребу да доносиоци политика ојачају конкурентност, повећају ефикасност и ефективност јавне потрошње и реше растући фискални дисбаланс, како би надоградили ове успехе и стимулисали одрживи раст", додал је она.

У извештају се предочава да се, упркос економском успоравању, у региону наставља рекордно смањење незапослености.

У поређењу са прошлом годином, до јуна ове године, отворено је 150.000 нових радних места у региону. Овај тренд обухвата 43.000 радних места за младе, при чему је скоро половина ових радних места отворена у Албанији.

"Чак и са овако позитивним економским кретањима, само 44 одсто радно-способног становништва на Западном Балкану има посао, а неактивност на тржишту рада је и даље присутна са 48 процената, те су забрињавајуће све веће међурегионалне разлике у резултатима тржишта рада".

И на Косову и у Босни и Херцеговини неактивност се повећала у 2019, што сугерише да је више људи напустило тржиште рада него што је оних који су пронашли посао.

У контексту све веће неизвесности у региону, извештај позива на брзо унапређење јавне потрошње и конкурентности. Строже контроле фонда зарада, смањење пореских издатака и боље таргетирање социјалних програма могу да резултирају већим јавним улагањима, повећањем једнакости и стварањем фискалних резерви како би се ублажили растући ризици у региону, закључује се у извештају Светске банке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести