Светска банка понудила Србији 20 милиона долара помоћи

БЕОГРАД: Светска банка се јутрос јавила Влади Србије са писмом да има на располагању додатних 20 милиона долара уколико је Србији потребно за отклањање последица коронавируса, изјавила је премијерка Ана Брнабић и додала да је и Кина понудила Србији додатне маске и другу заштитну опрему.
ФоНет/Кабинет премијера/Слободан Миљевић/Ана Брнабић
Фото: ФоНет/Кабинет премијера/Слободан Миљевић/Ана Брнабић

На питање новинара да ли ће Србија затражити финансијску помоћ од неке земље или међународне финансијске организације, премијерка је рекла да за тим тренутно нема потребе пошто држава има довољно својих средстава, због свега што је по питању финансија урађено у претходном периоду у земљи.

Каже да је СБ понудила додатна стредства за било какве хитне мере за отклањење последица ширења корона вируса.

"Из Кине су се јавили и понудили, ако је сада нама потребно додатних количина маски, заштитне опреме и тестова, да ће нам послати уколико буде потребе и још смо у контакту са њима", навела је Брнабић.

"Србија се још од 2014. припремала за кризна времена", рекла је Брнабић посетивши да су од тада постигнути значајни резултати по питању финансијске дисциплине, дефицита, јавног дуга који данас износи око 48 одсто БДП-а и друго.

Безбедни смо и сигурни смо и спремни у економском смислу, нагласила је Брнабић и захвалила претходној влади што је све то постигнуто како Србија више никада не би била ухваћена неспремна за било какву економску кризу.

"Ми сада не доводећи у питање нашу фискалну стабилност можемо да реагујемо са 24 милијарде динара додатног убацивања у сектор грађевине и инфаструктуре, додатну потрошњу која ће створити додатне економске резултате и додатну подршку свим пензионерима да осећају додатну стабилност", навела је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести