Светска банка: Завршетак реформи - динамичнији раст Србије

БЕОГРАД: Влада Србије посвећена је реформској агенди, али сада је изазов да обезбеди завршетак реформи које ће допринети динамичнијем расту, већем запошљавању и побољшању животног стандарда грађана, изјавио је шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва.
novac FBakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Ндегва је, у интервјуу за нови број Магазина „Бизнис“, рекао да је најважније што је фискална консолидација била веома успешна, иако и даље на пољу структурних реформи има недовршеног посла.

„Доста је тога што још треба урадити - од реформисања компанија у државном власништву, затим реформе Пореске управе, па све до бољег коришћења земљишта које је у државном власништву“, изјавио је Ндегва.

Све док је агенда структурних реформи недовршена, Србија, како сматра, неће бити спремна да искористи предности потенцијалног већег раста, због чега је неопходно да што пре заврши реформе, јер ће, кад се тај посао заврши, бенефити врло брзо бити видљиви.

Додао је и да неке од државних компанија више нису корисници буџетског новца, попут Србијагаса, или ЕПС-а који има добре финансије.

„Железнице држави штеди 30 милиона евра годишње, што је конкретан резултат реформи", каже Ндегва

„Погледајте, на пример, Железнице у чијем смо реформском процесу помагали Влади. Тај холдинг држави данас штеди 30 милиона евра годишње. То је ваш новац, то је конкретан резултат реформи. Ако ви тај посао не завршите, нико други неће“, изјавио је он.

Сматра, међутим, да се ЕПС-ом још увек не управља добро у потпуности, јер процес производње за непредвидиву зиму мора да се планира.

У последње три године Србија се умногоме променила набоље, а економска политика коју је Влада водила била је веома позитивна, при чему се највећа промена види на пољу фискалне равнотеже.

Фото: screenschot RTS

„Од дефицита и буџетске неравнотеже стигли сте до суфицита у каси и до уравнотежених јавних финансија. То је веома добар резултат, јер се ситуација стабилизовала“, изјавио је он.

Било је и болних мера, које су, како каже, биле неопходне, због чега Србија сада има могућност да оствари динамичније стопе раста.

Србија има највећи прилив страних инвестиција у региону

Србија има највећи прилив страних инвестиција у региону, али има и много потенцијала за привлачење нових инвестиција, што се, како каже, остварује тако што се поштује владавина права.

На питање да ли је нашој земљи и даље потребан Међународни монетарни фонд, Ндегва је мишљења да Србији није неопходна финансијска подршка Фонда, попут неких других земаља.

„Неким земљама ММФ је неопходан да би им 'преписао' праву терапију, ако су у проблему. Србија није таква земља. Али је корисно имати програм са Фондом, зато што даје кредибилитет ономе што Влада ради“, изјавио је он.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести