Светски туризам на губитку од 320 милијарди долара

ЊУЈОРК: Светска туристичка организација (УНВТО) објавила је данас да губици због пандемије вируса ковид 19 износе 320 милијарди долара а туриста је 300 милиона мање.
g
Фото: Youtube Printscreen

Према данас објављеним подацима, губици су до маја ове године чак три пута већи од губитака из светске економске кризе 2009. године.

Најновије издање Светског туристичког барометра УНВТО показало је да је ограничење кретања које је уведено као одговор на пандемију довело до пада броја туриста у мају за 98 одсто у односу на исти период прошле године.

Генерални секретар УНВТО Зураб Пололикашвили је рекао да најновији подаци показују колико је важно што пре покренути туризам на најбезбеднији могући начин као и да је тај драматичан пад у туризму доводи у ризик да милиони људи остану без средстава за живот, укључујући и оне у земљама у развоју.

"Владе у свим регионима на свету имају двоструку одговорност - да им јавно здравље буде приоритет, али и да заштите радна места. Оне морају и да морају да одржавају дух сарадње и солидарности који је дефинисао наш одговор на овај заједнички изазов и уздржавају се од доношења једностраних одлука које могу подривати поверење и поуздање на којем смо толико напорно изградили", рекао је Пололикашвили.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести