Сви који праве кризу више неће сарађивати са ЈП Србијашуме

БЕОГРАД: Свако ко одлучи да због смањеног очективаног профита, који је био енорман, обустави производњу дрвног пелета и на тај начин изазове кризу на домаћем тржишту, неће више имати прилику да сарађује са ЈП Србијашуме, поручио је вд. директора тог јавног предузећа Игор Брауновић.
drva, drvna gradja, ogrev, JP "Srbijašume"
Фото: ЈП "Србијашуме"

"Нити да се на рачун грађана Србије користи државни ресурс, који је за осам година поскупео свега пет одсто", истакао је Брауновић у писму упућеном премијерки Ани Брнабић.

Брауновић је писмом реаговао, како је навео, на злонамерне оптужбе привредника Зорана Дракулића и његових сарадника да ЈП Србијашуме сировину продаје преко посредника по дупло већим ценама.

Брауновић позива надлежне органе да под хитно реагују и поступе према онима који то раде, ако заиста раде, као и према онима који у том делу свесно учествују знајући да је забрањено.

Дракулић је претходно, такође, упутио отворено писмо премијерки у којој је скренуо пажњу на погоршање на тржишту пелета у Србији, наводећи да су обавештени да су Србијашуме дале усмени налог да се његовој фирми Био Енергy Поинт обустави испорука дрвета.

"Упознати сте да смо највећи произвођач пелета и да ће то довести до даљег погоршања на већ поремећеном тржишту пелета. Докле ће се толерисати самовоља једног цовека који је јавно предузеће и јавно добро ставио у лични интерес", навео је Дракулић и поручио да ће, ако се ситуација одмах не реши, бити приморани да у потпуности обуставе производњу и поднесу тужбу за неиспоручено дрво прошле и ове године и сву штету која ће проистећи из непоштовања уговора.

Такође ћемо поднети и кривичну пријаву због препродаје дрвета по дуплој цени преко посредника, поручио је Дракулић.

Брауновић је у свом писму премијерки навео да је због све чешћих паушалних и неистинитих изјава власника компаније Био Енерџи Поинт Дракулића и директора те компаније Младена Стојадиновића решио да јој се обрати на тај начин.

"До обуставе испоруке сировине компанији Био Енерџи Поинт, која је до јуче била на првом месту међу произвођачима пелета, што ћемо документовати табелом, дошло је након поруке коју је господин Младен Стојадиновић упутио директору Сектора за комерцијалне послове Јовану Чорбићу да је принуђен да због смањене производње испод 50 одсто обустави производњу пелета", навео је Брауновић.

Испорука сировина ка том предузећу је 76 одсто од динамичког плана.

"Ако се узму у обзир временски услови и све потешкоће са којима смо се сусретали у првој половини године као и остали произвођачи и прерађивачи који су мање задовољени, а санбдевају тржиште, а посебно ако се узме у обзир да је Био Енерџи Поинт до пре две године са истим бројем запослених а 40 одсто мањим уговором него што га има данас без негодовања и иступа у јавност нормално функсионисало. Да ли се иза тога крије нешто друго? Можда као разлог можемо навести оно што господин Дракулић прећуткује - изградња електране на дрвну масу која дневно сагори 150м3 дрвета, док грађани једва налазе цепаницу да наложе смедеревац", каже Брауновић.

Челник Србијашума истиче да то не треба да буде њихова брига.

"Наше је да се одговорно односимо према оснивачу - Влади Србије и вама као председнику владе, као и према грађанима Републике Србије имајући у виду да газдујемо државном шумом", рекао је.

Брауновић каже да што се тиче оптужби Дракулића и његових сарадника да предузеће Србијашуме сировину продаје преко посредника по дупло већим ценама, а имајући у виду да сваки купац при потписивању уговора потписује и изјаву под пуном кривичном и материјалном одговорношћу, да непрерађену сировину не сме продавати трећем лицу, да су више пута на састанцима од Дракулића тражили имена тих правних лица, али да никада нису достављена.

Брауновић наводи да радници Србијашума, којих има више од 3.000, а од којих 1.500 прима минимални лични доходак, свакодневно улажу надљудске напоре свесни значаја које то предузеће у овој ситуацији заузима.

"Одговорно тврдим да ће Јавно предузеће Србијашуме испунити план који је ове године већи него икада. Једино што не можемо у овом тренутку да гарантујемо јесте да можемо да одговоримо на незајажљиве апетите господина Дракулића и њему сличних, јер када су улазили у те инвестиције ни у једном моменту се нису консултовали са Јавном предузећем Србијашуме. Да подсетимо, овде се не ради о непоштовању уговора који сваке године буде испоштован, већ о динамици поштовања истог, који је сваке године условљен ванредним околностима", поручио је Брауновић.

Такође, навео је да у прилог тим тврдњама доставити податке о производњи и продаји огревног дрвета као и дугорочне уговоре Дракулића.

Нећемо наставити са испоруком до гаранција да ће производња хитно бити настављена, поручио је Брауновић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести