Табак: Србији 40 одсто од 1,7 милијарди евра за Западни Балкан

БЕОГРАД: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) планира да у 2020. години обезбеди 1,7 милијарди евра за финансирање инвестиција на Западном Балкану, од чега ће око 40 одсто бити намењено за српску привреду, каже Петер Табак, главни економиста ЕБРД за регион.
p
Фото: Youtube Printscreen

Према процени ЕБРД, како истиче за магазин Бизнис, Србија је међу напреднијим економијама Западног Балкана по свим показатељима, али још увек заостаје за новим чланицама ЕУ из централне Европе и Балтика.

Сматра да је једна од најважнијих области у којој Србија, и остали у регион, треба да напредују управљање, и јавно и корпоративно.

“Побољшано управљање државним предузећима могло би значајно да допринесе економском расту, повећавајући бруто домаћи производ (БДП) чак до два одсто, према процени ММФ-а. Такав напредак, уз остале реформе, може да подстакне привредни раст у дужем року и ублажи негативне последице пандемије” корона вируса, рекао је Табак.

Наглашава да се директна улагања ЕБРД у корпоративни сектор у Србији крећу од агробизниса, производње до информационо-комуникационих технологија и индустријских паркова.

“Улагања у локалну и саобраћајну инфраструктуру остају приоритет, с обзиром на чињеницу да та врста инфраструктуре недостаје у значајној мери. ЕБРД ће и даље улагати у зелене пројекте, укључујући производњу обновљивих извора енергије и уштеду енергије, јер Србија пати од расипања енергије и загађења ваздуха”, навео је Табак.

Такође, истиче важност даљег економског и тржишног повезивања унутар региона.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести