Табаковић: Држава може бити добар власник Комерцијалне банке

БЕОГРАД: Држава је способна да управља Комерцијалном банком, оценила је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић осам дана уочи истека рока за достављање обавезујућих понуда за продају највеће државне банке у Србији.
tabakovic, tanjug
Фото: Јоргованка Табаковић, фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Она је у интервјуу за данашњи Блиц рекла да успешност банке не зависи од тога да ли је приватна или државна, већ од стручности и посвећености менаџерског тима и механизма контроле.

"Од тренутка када је држава постала власник 83 одсто Комерцијалне банке крајем новембра стекли су се услови да држава покаже колико је одговоран власник. Раније су механизми уговора били такви да држава никакву одлуку није могла да донесе због вета страних сувласника. Па, зар једна немачка банка, KFW, која је у влашништву државе није доказ да свакој држави треба банка преко које ће спроводити своје стратешке пројекте", истиче Табаковићева.

Упитана да ли би продала компанију за износ који она мозе да заради за пет или шест година, она је рекла да то наравно не би учинила.

"Моја улога као гувернера је да помогнем дрзави као акционару у процесу приватизације, а ценећи репутацију будућег власника и финансијску стабилност коју будући власник треба да оцува", рекла је Табаковићева.

Истакла је да је држава показала колико је одговоран власник, да одговорно управља јавним финансијама, што, поред осталог, показују стопа незапослености од 9,5 одсто, као и стране инвестиције које ове године износе најмање 3,5 милијарди евра.

Гувернерка подсетила и на стабилност динара и инфлације, који се годинама задржавају на истом нивоу.

"Релативна стабилност курса учинила је да имамо четири макроекономска показатеља која су довела до тога да је Србија 22. новембра ове године имала премију ризика од шест базних поена, а да је та иста премија 2012 износила 340 поена. Камата на евро- кредите пала је за 4,6 одсто, а еурибор у томе учествује са само 0,7 одсто", навела је гувернерка НБС.

Подсетила је и да је инфлација доведена на два одсто а смањен ниво проблематичних кредита у банкама са 22 на 4,56 одсто у октобру.

"И конацно, јавни дуг земље смо смањили са 72 одсто БДП на 52 са тенденцијом даљег пада и отворили врата расту страних инвестиција", истакла је Јоргованка Табаковић, наводећи и да је штедња од 2012 увећана 4,5 пута и износи 77,5 милијарди динара.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести