Табаковић: Могућ раст Србије изнад шест одсто ове године

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић сматра да би стопа раста Србије могла да премаши ове године пројектованих 6,0 посто, ако Србија настави са одличним економским резултатима које за сада бележи.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Табаковић је, у обраћању поводом презентације мајског извештаја о инфлацији, истакла да је привреда Србије достигла преткризни ниво већ у првом тромесечју 2021, један квартал раније него што се очекивало.

Подсетила је да је, према подацима Републичког завода за статистику, међугодишњи раст БДП-а у првом тромесечју износио је 1,2 одсто, док је на кварталном нивоу, десезонирано посматрано, према процени централне банке, БДП повећан за 2,5 посто.

"Овакав резултат је бољи од првобитних очекивања, а томе је велики допринос дала појачана активност у грађевинарству. Такође, одлични резултати остварени су и у индустрији, извозу и делу услужних сектора, упркос новом таласу пандемије", навела је Табаковић.

На основу бржег опоравка у првом тромесечју од очекиваног, већих планираних капиталних инвестиција државе и донетог трећег пакета фискалних мера, НБС процењује да ће раст БДП-а износити 6,0 посто, што је изнад претходних пројекција централне банке.

"Уколико Србија настави са одличним резултатима у реализацији инфраструктурних пројеката и у привлачењу страних директних инвестиција, створиће се могућност да стопа раста буде и већа од садашње пројекције од 6,0 процената, чему у прилог може ићи и даљи успешан ток процеса вакцинације, као и опоравак у услужним делатностима", истиче Табаковић.

Према њеним речима, у 2020. години је, упркос пандемији, прилив страних директних инвестиција достигао 3,0 милијарде евра и, као и претходних година, претежно је био усмерен у извозне секторе, а добар темпо прилива СДИ настављен је и у овој години.

Гувернер НБС, као важан податак, наводи да је у 2020. повећана добит привреде на 433,6 милијарди динара, при чему подаци о структури прихода и расхода указују на то да су томе у великој мери допринеле мере Владе и НБС, тј. већи приходи по основу субвенција и смањени расходи по основу трошкова камата.

Захваљујући очувању постојећих и отварању нових извозних капацитета у прерађивачкој индустрији и пољопривреди, Србија је, напомиње, спремно дочекала опоравак екстерне тражње и у првом тромесечју остварила раст робног извоза од чак 16,6 посто међугодишње, а притом је забележила први пут суфицит на текучем рачуну платног биланса од близу 160 милиона евра.

То је, додаје Табаковић, за чак око милијарду и 100 милиона евра бољи резултат у односу на прво тромесечје 2020 године.

"Уз бруто прилив страних директних инвестиција, који је у првом тромесечју износио 960 милиона евра, као и нето прилив по основу портфолио инвестиција у сличном износу, девизне резерве земље порасле су на 14,3 милијарде евра, чиме је додатно ојачана отпорност на екстерне ризике", предочава гувернер НБС.

Наглашава да је Србија очувала и свој кредитни рејтинг на корак до инвестиционог и успешно емитовала еврообвезнице по рекордно ниским каматним стопама, које су пре свега употребљене за превремену отплату раније емитованог скупог дуга, али и за адекватну фискалну подршку привреди у борби с пандемијом.

Рејтинг агенције и друге међународне финансијске институције су, додаје Табаковић, уверене у одрживост српских јавних финансија, а повећање фискалног дефицита и јавног дуга у условима пандемије виде као привремено и оправдано.

Према њеним речима, повећање учешћа јавног дуга у БДП-у Србије током 2020. године било једно од најмањих у Европи, чему је допринео повољнији исход у погледу привредног раста, као и нижи трошкови његовог сервисирања.

Јавни дуг опште државе је, напомиње Табаковић, током 2020. повећан за свега 5,4 процентна поена БДП-а, што је, каже, вишеструко мање од већине европских земаља, у којима је раст удела јавног дуга износио и преко 15, а у некима и преко 20 процентних поена.

"Иако ће ове године јавни дуг бити привремено повећан, ценимо да ће остати испод мастришког критеријума од 60 посто БДП-а, као и да ће већ од следеће године бити на силазној путањи, што су оцене и домаћих, али и међународних финансијских институција", рекла је гувернер.

Табаковић је поновила и овом приликом да је за успешно хватање Србије у коштац са корона кризом заслужно одговорно вођење економске политике у претходном периоду и координисане и правовремене мере НБС и Владе Србије, чиме је економска штета током пандемије сведена на минимум.

На тај начин смо, каже, пад БДП-а у 2020. свели на свега 1,0 посто, "а његов преткризни ниво успели да достигнемо већ у првом тромесечју ове године - једно тромесечје раније него што смо очекивали".

Као важне факторе који су то омогућили наводи очување макроекономске и финансијске стабилности, у чијој основи је релативна стабилност девизног курса, захваљујући којима је спречен већи пад пословног и потрошачког поверења током првог таласа пандемије, и обезбеђено очување поверења на високом нивоу у каснијем периоду.

"То је допринело да преткризни ниво индустријске производње и извоза достигнемо још у трећем тромесечју претходне године, након чега смо били прилично сигурни да ће Србија бити једна од ретких земаља које ће успети да заиста остваре економски опоравак у облику латиничног слова ''В''”, закључила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести