Табаковић: Ниво проблематичних кредита пао у мају на 5,4%

БЕОГРАД: Поверење у економске и политичке изгледе раста Србије јача, иза нас је још једна успешна година, а судећи према досадашњим кретањима таква ће бити и 2019. година, изјавила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. 
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Гувернер је, на седници скупштинског Одбора за финансије на којој су анализирани резултати рада НБС, истакла да је нето добитак привреде Србије у прошлој години износио 500 милијарди динара, што је за 126 милијарди динара више него 2017, те да профитабилност привреде од 2015. расте у континуитету. 

Табаковић је рекла да је профитабилност, почев од микро па до великих предузећа, била у позитивној зони, уз повољне трендове запошљавања и раст кредита. 

Како је навела, у 2018. одобрено је више од 240 милијарди динара нових инвестиционих кредита што је до сада највећи ниво. Стамбено кредитирање је, каже, у последње две године такође на високом нивоу. 

"То све говори да је раст кредитне активности био један од фактора привредног раста. Очували смо стабилност финансијског сектора. Банкарски сектор је и у 2018. био ликвидан, адекватно капитализован и отпоран на ризике из окружења. Наставили смо да решавамо и питање проблематичних кредита (НПЛ)", истакла је Табаковић.

Од почетка примене Стратегије НБС за смањење НПЛ-ова, њихов ниво је, према њеним речима, пао за 70 одсто и имао је лани удео у укупним пласманима од 5,7 одсто, а у мају ове године тај удео је додатно смањен на 5,4 процента.

Табаковић је нагласила да је НБС у 2018. испунила своје законске обавезе - очувала и ценовну и финансијску стабилност, као и да је била подршка Влади на плану иновација које омогућавају да се у Србији лакше и брже послује.

"Резулате остварујемо у координацији са другим политикама владе, јер само тако могу да се постигну ефекти на плану стабилности, раста инвестиција, извоза, запослености и зарада, а све ради лакшег и сигурнијег пословања и бољег живота грађана Србије", поручила је гувернер. 

Истакла је да је инфлација шесту годину задржана на ниском и стабилном нивоу, и да је у просеку износила два одсто годишње. 

"Били смо један од кључних фактора веће предвидљивости услова пословања. Допринели смо да се побољша наша позиција на светским листама конкурентности", навела је Табаковић и додала да поверење у мере НБС имају и грађани Србије и међународне рејтинг агенције.

Премија ризика Србије, као одраз перцепције инвеститора у погледу стабилности земље, каже, смањења прошле године за 30 базних поена.

"Премија ризика Србије је међу најнижима у региону. То је конкретна потврда да су тржишни учесници препознали да смо економију Србије трансформисали и учинили стабилном. У јулу ове године премија ризика Србије снижена је додатно, на најнижи ниво од кад се прати, и износила 22. јула 60 базних поена", рекла је Табаковић.

Гувернер је поновила и овом приликом да су усидравање инфлације и уређене финансије у основи монетарне политике НБС.
 

"Нашу земљу у свету виде као сигурно место за улагање", каже Табаковић. 

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести