Табаковић: Очекујем успешно окончање ревизије

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да су преговори са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ) били напорни и тешки, али да очекује успешно окончање седме ревизије стендбај аранжмана.
Foto: Fonet
Фото: FoNet

"Очекујемо успешно окончање седме ревизије аранжмана, а консултације по члану 4 су такође прошле успешно", изјавила је Табаковић, додајући да све то није остварено у лаким условима, пошто су разговори били напорни и тешки и да се они не прекидају од једне до друге ревизије.

Истичући да је циљ и ММФ-а и представника Владе Србије исти, а то је одрживи раст и бољи стандард грађана, она је рекла да понекад ипак постоје спорења око мера којима те циљеве треба постићи.

"Али, о оваквим резултатима не бисмо могли да говоримо да не постоји координација монетарне и фискалне политике", рекла је Табаковић.

Гувернерка је навела да према прелиминарним подацима, који ће бити познати половином јула, све указује на тренд раста економских перформанси, од извоза који се већ мери двоцифреним бројевима, преко раста директних страних инвестиција који је у прва четири месеца међугодишње износио 4,8 одсто а за пет месеци ће, такође, бити двоцифрен, до раста дознака које су повећане за пет процената.

Илуструјући успешност координације монетарне и фискалне политике, она је истакла да је динар постао до те мере атрактиван да нерезиденти са великим поверењем у Србију улазе у динарске хартије.

Говорећи о пословима који су пред нама, Табаковић је напоменула да је динаризација дуг процес, да нам предстоји велики заједнички посао, и закључила да никада нисмо довољно добри да не можемо да будемо бољи.

Плаћамо дугове Косова јер је део Србије
Табаковић је изјавила да Србија плаћа све дугове из 90-их година на овамо, укључујући и кредите Косова, јер је та територија по Уставу део Србије.

"Ово јесте специфично. Србија плаћа тај дуг, јер Косово сматра делом своје територије", рекла је Табаковић на заједничкој конференцији за медије са шефом Мисије ММФ-а Џејмсом Руфом и министром финансија Душаном Вујовићем.

Гувернерка је рекла да се "сви дугови из 90-их година па надаље, на нивоу ММФ-а чија смо чланица, редовно усаглашавају и проверавају, и достављамо месечне извештаје о стању тих кредита, не само оних које имамо унутар проблематичног дела једне територије Републике Србије, што је Косово, него и сви заостали дугови из 90-их година са Чешком Либијом, итд".

Народна банка Србије сваког месеца доставља Министарству финансија извештај о висини рата дуга који се отплаћује, али колики год да је тај износ, он је важан јер држава мора да га плаћа, оценила је Табаковић.

Гувернер је као највећи успех НБС навела смањење удела проблематичних кредита у укупним пласманима банака, прецизирајући да је њихов ниво смањен за пет процентних поена, на 16,5 одсто, применом стратегије и акционог плана НБС који су донети под покровитељством ММФ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести