Табаковић: Србија сачувала економију и стабилност током короне

БЕОГРАД: Србија је сачувала економију и стабиност, и међу земљама је које су дале највећу подршку својим грађанима и привреди током корона кризе, изјавила је данас гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић у видео обраћању на 44. састанку Клуба гувернера.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Како је саопштено из НБС, на састанку су поред Табаковић и гувернера централних банака средње Азије, црноморског региона и Балкана, учествовали и представници Банке за међународна поравнања, Међународног монетарног фонда и Светског економског форума.

Информишући колеге о мерама које је наша земља предузела за ублажавање негативних ефеката корона вируса, Табаковић је истакла да је НБС на самом почетку кризе снизила референтну каматну стопу за 50 базних поена, а у току 2020. године за укупно 100 базних поена, на рекордно ниских 1,25 посто.

Предочила је да је да поред тога, НБС додатно подстакла још повољније динарске кредите у оквиру гарантне шеме за предузетнике, микропредузећа, мала и средња предузећа, надокнађујући део каматне стопе.

"Доносили смо и бројне мере којима се подржавају ликвидност и кредитна активност. Уз примењене мере и очувану стабилност, у Србији је први пут обезбеђено да се каматне стопе на динарске кредите и евроиндексиране кредите привреди крећу на сличним нивоима, што ће даље подстицати динаризацију", рекла је гувернер Табаковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести