Табаковић: У 2018. остварена добит од 30,66 милијарди динара

БЕОГРАД: Народна банка Србије остварила је у протеклој години укупну добит, после опорезивања, у износу од 30,66 милијарди динара, саопштила је данас гувернер Јоргованка Табаковић.
Tabakovic Jorgovanka/Tanjug/D. Goll
Фото: Танјуг/Димитрије Голл/Табаковић Јоргованка

Како је објављено на сајту НБС, добит из оперативног пословања (која није проистекла из курсних разлика и ревалоризационих резерви), од укупно 13,24 милијарде динара, распоређена је тако да је 70 одсто, односно 9,27 милијарди, пренето у републицки буџет.

Од остатка добити, 10 одсто је распоређено у основни капитал, а 20 одсто у посебне резерве НБС.

"Обезбедујући ценовну и финансијску стабилност, монетарном политиком смо наставили да подржавамо кредитну активност и привредни раст. Захваљујуци томе, као и одговорној фискалној политици, Србија је могла да направи огроман напредак, оствари највиши раст економске активности у последњој деценији и уцини повољнијим своје изгледе за раст у наредном периоду", навела је гувернер Јоргованка Табаковић у годишњем извештају о пословању и резултатима рада НБС у прошлој години.

Она је навела да је и у протеклој години НБС своје мере и активности умерила на даљи економски напредак Србије.

Како истиче, остварени резултати су посебно важни ако се има у виду да су и 2018. годину карактерисали бројни изазови из медународног окружења.

Поправљање макроекономских перформанси, пословног и инвестиционог амбијента постигнуто је заједницким радом НБС и Владе Србије, рекла је Табаковић.

Како истиче, то је смањило потребе за екстерним финансирањем и повецало отпорност наше привреде на потенцијалне негативне утицаје глобалних фактора.

"Најбоља потврда онога што је постигнуто, захваљујуци пуној координацији монетарне и фискалне политике, јесте остварен нето добитак привреде од око 500 милијарди динара у 2018. години. Овакав резултат привреде представља знацајан извор средстава за инвестирање и указује на исплативост улагања у нашу привреду.", рекла је она.

Табаковић каже да је инфлација шесту годину заредом, очували на ниском и стабилном нивоу и да је она је у децембру, као и на нивоу просека године, износила два одсто. Притом, инфлаторни притисци са стране тражње и даље су били ниски, упркос снажном привредном расту и повољним трендовима на тржишту рада, истиче се у извештају.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести