Теленор ће за 5Г мрежу користити и опрему Хуавеја

БРИСЕЛ: Норвешки Теленор саопштио је данас да ће опрему Хуавеја користити за развој и надоградњу 5Г мреже, као и за одржавање постојеће 4Г мреже.
telenor
Фото: Youtube Printscreen

Теленор је нешто раније саопштио да је одабрао шведску компанију "Ериксон" као кључног провајдера технологије за своју телекомуникациону мрежу пете генерације (5Г РАН) у Норвешкој.

"Ми ћемо, међутим, сарађивати и с Хуавејем ради одржавања 4Г мреже и побољшања 5Г мреже у неким областима Норвешке", навела је Хане Кнудсен, потпредседница за комуникације Теленора, преноси Ројтерс.

Како је саопштио Теленор, "Ериксон" ће модернизовати и изградити 5Г радио приступну мрежу (РАН) Теленора. Модернизација ће трајати четири-пет година. Зато ће Теленор користити опрему од постојећег РАН добављача Хуавеја за одржавање 4Г мреже и надоградиће је на 5Г покривеност у одабраним областима Норвешке.

Теленор, под контролом државе, највећи је норвешки телекомуникациони оператер, а активан је и у остатку нордијског региона, као и у пет азијских земаља, опслужујући око 183 милиона клијената.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести