ТЕМА ДНЕВНИКА: Гради се и у условима ванредног стања

Реализација значајних капиталних пројеката у Војводини није обустављена ни за време ванредног стања.
Cortanovci/V. Fifa
Фото: Гради се у Чортановцима/В. Фифа

По информацији коју смо добили из Покрајинске владе, радови су у току на осмој фази изградње суботичког Народног позоришта, дворца Хертеленди у општини Нови Бечеј, у скалду с динамичком планом нису прекидани ни на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода насеља Бачка Топола, а у току су и на изградњи централног пречистача отпадних вода у Малом Иђошу.

Директор Управе за капитална улагања Војводине Недељко Ковачавић каже за „Дневник” да се раде сви пројекти који су започети, али да ће ребалансом овогодишњег покрајинског буyета онај за капитална улагања бити умањен 1,217 милијарду динара. Покрајинска влада ће одлуком дефинисати од којих планираних пројеката ће се одустати на одређени период. Незванично, сазнајемо да би та седница Покрајинске владе требало да буде ове недеље, могуће већ и данас. Буyетом Војводине за 2020. годину за капитална улагања планирано је више 3,5 милијарде динара, али ће он сада, због последица ванредног стања, бити умањен за поменут износ.

Подсетимо, адаптација и реконструкција суботичког позоришта је пројекат стар више од две деценије, осма фаза радова која је у току обухвата грађевинске и архитектонске радове као  опремање позоришне дворане сценском техником. За те радове је опредељено 597 милиона динара. Дворац Хертеленди је такође незавршени пројекат из времена претходне Покрајинске владе, о којем је у прошлости много писано због финансијских малверзација, док су пречистачи отпадних вода новији пројекти и почели су да се граде крајем прошле године. У општини Мали Иђош предвиђена је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода с пратећим објектима и инфраструктуром пре испуштања у водоток реке Криваје. Вредност радова је 479 милиона динара, а почели су 1. новембра 2019. У општини Бачка Топола пречишћавање отпадних вода је планирано у централном постројењу, које ће бити заједничко за Мали Иђош, Фекетић, Ловћенац. Вредност пројекта је 595,3 милиона динара, преко Управе за капитална улагања обезбеђен је 341,5 милион. Радови су почели у октобру прошле године.   

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Настављена је и на реконструкција железничких пруга. Председник Србије Александар Вучић је пре неколико дана обишао радове на изградњи вијадукта „Чортановци” на железничкој деоници Стара Пазова – Нови Сад, у оквиру пројекта изградње брзе пруге између Београда и Будимпеште. који је тренутно највећи железнички инфраструктурни пројекат у Европи. Вучић је изразио задовољство како радови напредују, истичући да ће се, када пројекат буде завршен, од центра Београда до центра Новог Сада стизати за 30 минута. Радови на изградњи вијадукта и тунела „Чортановци” почели су 11. августа 2017. Рок за завршетак радова је 52 месеца, а вредност посла је 337,6 милиона долара.

Један од важнијих пројеката у Војводини је и реконструкција железничке пруге између Суботице и Сенте. Државни секретар за инфраструктуру Имре Керн је изјавио за суботичку Телевизију „Панон” да се радови тренутно одвијају у околини Сенте. 

– Ако све буде текло како треба, железничка пруга ће бити завршена крајем маја или у јуну. То је важно јер ħе већ моħи да прима путнике. На тај начин ће становници Сенте и Суботице моћи много брже да стигну из Суботице и Сенте, и обрнуто – казао је Керн.

– После краћих застоја и реорганизовања за рад у условима ванредног стања, грађевинске фирме у Војводини су започете послове наставиле готово у пуном обиму –каже за наш лист председник синдиката грађевинских радника Војводине Јосип Модић. – У нискоградњи, у шта спада изградња путева и саобраћајница, није се ни стало. Примењиване су прописане мере заштите, а радно време се подешава сходно забрани кретања. Краћи застој је имала индустрија грађевинског материјала која је за то време обавила неопходне прерасподеле, а сада производњу постепено настављају погони у Кањижи, Кикинди, Сремским Карловцима, Инђији...

Модић сматра да ће пресудну улогу у опоравку економије државе после пандемије имати управо грађевинска индустрија и пољопривреда. Као пример, навео је „Галенс”, који је, како је навео, кроз опремање привреде и плаћања пореза и доприноса, у последње две године Новом Саду донео 29 милиона евра.  

– Подсетио бих на то да је у грађевинарству 2010. године 38.000 радника остало без посла. Сада није нико. Напротив, гради се пуном паром и велика је потражња за свим профилима, почев од физичких радника до инжењера – казао је он.

Како је навео, очекују да ће велики број наших радника који су се после избијања пандемије вратили из иностранства, и остати овде. 

– Плате за наше услове нису лоше, крећу се од 900 до 1.300 евра. Грађевинарство је поново важна грана. Желео бих да напоменем и да је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, града који је велико градилиште јер је, узимајући у обзир све општине, сваки четврти квадрат је изграђен, настао у Новом Саду, предложио да оформимо грађевински савет при градској управи који ће се бавити свим проблемима у грађевинарству. Сматрам да је то добра идеја – рекао је Модић.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести