Тесла планира да прикупи 5 милијарди долара продајом акција

ЊУЈОРК: Произвођач електричних аутомобила ''Тесла'' саопштио је данас да планира да прикупи до 5,0 милијарди долара програмом продаје акција, којим ће управљати водеће брокерске куће са Вол Стрита.
t
Фото: pixabay.com

Међу агентима који ће водити продају ''Теслиних'' акција су велике банке попут Голдман Сакса, Бенк ов Америка Секјуритис, Ситигруп Глобал Маркетс и Морган Стенли, наводи се у саопштењу компаније, а преноси Ројтерс.

Акције ''Тесле'', које су на трговању пре званичног отварања берзе порасле за око 8,0 процената, додатно су ојачале након објаве ове вести за око 3,0 посто.

Овај потез компаније долази само један дан након што је на снагу ступила одлука ''Телсе'' о такозваној ''подели акција'' (сток сплит) у оквиру које ће акционарима поделити по пет нових акција за сваку појединачну акцију коју тренутно поседују. Број издатих акција ће на овај начин бити вишеструко повећан, али њихова укупна вредност у доларима остаје иста као пре поделе, јер ''сток сплит'' реално не повећава њихову вредност.

Што се тиче најављене докапитализације, то ће бити прва продаја нове емисије акција након ''Теслиног'' дебија на берзи пре отприлике једне деценије.

Акције ове компаније су узлетеле за више од 70 посто од 11. августа, када је најављена подела акција, а у петак су трговане по цени од преко 2.000 долара.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести