ТИЛ 2019: Почиње инвестициони циклус од 5,5 милијарди евра

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић отворила је конференцију “Транспорт и логистика Југоисточне Европе и Дунавског региона“ - ТИЛ 2019, на којој учествују и компаније које ће заједно са Србијом реализовати нови инвестициони циклус у инфраструктури вредан више од 5,5 милијарди евра.
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug (Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić)

Михајловић је рекла новинарима да већ за годину дана очекује да ће у области транспортне логистике бити направљен значајан искорак. 

Значајно је да покажемо шта радимо у области инфраструктуре и логистике и из године у годину имамо све већи број учесника на овој конференцији. То говори да Србија заузима све значајније место у области транспортне инфраструктуре и логистике, нагласила је Михајловић.

Истакла је, такође, да почиње нови ивнвестициони циклусу у инфраструктури вредан више од 5,5 милијарди евра и да на конференцији учествују коомпаније учествују компаније заинтересоване да раде на тим пројектима у Србији.
Михајловић каже да ће конференција допринети да наше  компаније размене искуства.

Србија има стратешки важан положај и хоћемо да га на најбољи начин искористимо у сваком смуслу, поручила је Михајловић.
Министарка је нагласила да је развој инфраструктуре кључ за будућност Србије и да је то најважнија област у развоју српске економије.

Србија је мала земља иза које су многе тешке године и деценије, али која се подигла на ноге и која се развија и хвата корак са светом. Постоји озбиљна разлика пре шест година и данас у нашој стратегији и томе колико смо у стању да је реализујемо. Направили смо озбиљне искораке у путној инфраструктури, железници, ваздушном саобраћају и данас смо озбиљан партнер у овом делу Европе, рекла је Михајловић отварајући конференцију.

Она је казала да није присталица термина Западни Балкан и додала да је Србија земља централне и источне Европе те да је важно да се цео овај део Европе боље повеже.

За подизање конкуретности важно је не само изградња нових путева и обнова пруга, већ и уклањање нефизичких баријера, које утичу са 30 до 40 одсто на трошкове који се појављују у транспорту и логистици, рекла је министарка.

Михајловић је истакла да Србија ради на томе да са свим суседима направи по један гранични прелаз, али да се тај процес брже одвија са земљама које нису чланице ЕУ, него с чланицама ЕУ.

По том питању морамо да будемо у региону много више јединствени како бисмо имали боље резултате, рекла је Михајловић.

Она је позвала компаније заинтересоване за улагање у Србију да дођу да разговарају о новим пројектима и истакла да је важно што на конференцији учествују компаније које већ учествују или су потенцијални учесници на пројектима у Србији, као и представници међународних финансијских институција.

Бизнис конференцију “Транспорт и логистика“ организује по шести пут компанија “Мас Медија Интернешнл”, уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а ове године је окупила око 400 учесника, укључујући и представнике око 150 водећих компанија у тој области у Југоисточној Европи.

У оквиру конференције, на којој ће бити око 30 говорника, биће одржано 220 Б2Б састанака.

Директор компаније Мас Медија Интернешнла, која је органзатор, Миловоје Радовановић је рекао да је овогодишња конференција проширена пошто је обухваћена и транспортна инфраструктура, као и да су укључене значајне компаније.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести