Тоне злата леже у отпаду код Бора

БЕОГРАД: Испитивање површине од 10.000 квадратних километара на потезу између Бора, Мајданпека, Дунава и Тимока потврдило је да се ту налази рударски отпад из којег би се, уз примену најновије технологије, могло "извући" око 90.000 тона бакра и близу четири тоне злата, чија је вредност већа од 720 милиона долара.
zlato
Фото: pixabay.com, ilustracija

Након пет година истраживања, борски Институт за рударство и металургију (ИРМ) и јапански Универзитет "Акита", дошли су до фантастичних података, потврдио је за данашње "Вечерње новости" Миле Бугарин, директор ИРМ-а.

"Пре пет година, на основу споразума између влада Србије и Јапана, ИРМ и Универзитет ''Акита'' почели су пројекат, вредан пет милиона долара, који је за циљ имао истраживање простора који је био под непосредним утицајем рударске производње", објашњава Бугарин.

На основу тих истраживања, за шта су српски партнери из Јапана користили и два сателита, дошло се до података да је у рударском отпаду, по садашњим ценама метала, "заробљено" више од 720 милиона долара.

Саговорник листа истиче да би следећа фаза пројекта требало да буде избор најбоље технологије, која би, уз рекултивацију земљишта, допринела и вађењу бакра, злата и извесне количине сребра из рударског отпада са тог подручја.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести