Тоза Марковић ради пуном паром, Србијагас преузима дуговања

НОВИ САД: Погони кикиндске Фабрике црепа и плочица “Тоза Марковић” раде пуним капацитетом па су у овом гиганту грађевинског материјала ове године планирали производњу 35 милиона комада црепа и два милиона квадратних метара керамичких плочица.
toza markovic
Фото: Dnevnik (arhiva)

Генерални директор “Тозе” Владимир Илић истиче да су се као одлична инвестиција показала улагања у нову линију за производњу црепа и набавку дигиталних штампача за плочице у вредности око 2,5 милиона евра.

У току зимског периода није било застоја у производњи, што је практиковано претходних десетак година, а по Илићевим речима очекује се да ће рад погона пуним капацитетом омогућити остварење амбициозних планова. Од укупне производње црепа нешто више од половине је цреп већег формата, чија производња је током прошле године уследила на захтев тржишта и купаца. И производња плочица је усклађена са захтевима тржишта, тако да се производе нови модели и у погледу величине и дизајна. У већем формату производе се црепови “класик” и “велика Кикинда”.

У кикиндској фабрици су пре две године поново покренули производњу плочица сопственог бренда “Тоза Марковић”, које су купци одлично прихватили, док је део услужна производња. По Илићевим речима, озбиљно се размишља и о новим улагањима у савременију технологију у производњи плочица.

Конверзијом дуговања “Тозе Марковића” према банкама  у износу од око 50 милиона евра  ЈП “Србијагас” постаће власник кикиндске фабрике с уделом од 80 одсто, што ће, како се очекује, бити верификовано унапред припремљеним планом реорганизације, о чему ће изјашњавање бити 29. маја у Привредном суду у Зрењанину.

Како је рекао Илић је рекао пошто се све неопходне формалности заврше, фабрика неће више имати дуговања настала након катастрофалне приватизације. 

М. Митровић 

 

Извоз у 16 земаља

Поред пласмана на домаћем тржишту, производи из фарбике „Тоза Марковић“ извозе се у 16 земаља.

Цреп и плочице највише се  извозе у Румунију, а у последње време забележен је пораст извоза у Бугарску.

Продаја на Косову је онемогућена што је, према речима Владимира Илића, подједнако штетно за фабрику, али и за партнере на Косову с којима кикиндска фабрика сарађује већ четири деценије.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести