Тозини погони стали због дуга за гас

Кикиндској фабрици за производњу грађевинског материјала „Тоза Марковић“, одлуком ЈП „Србијагас“ и уз сагласност Владе Србије, обустављена је испорука природног гаса који користи као основни енергент, због чега је фабрика престала да ради.
f
Фото: Dnevnik.rs

Генерални директор „Тозе“ Владимир Илић изјавио је да ова фабрика „Србијагасу“, заједно са каматама, дугује за гас 8,5 милиона евра.

Илић је додао да у овом моменту фабрика није у пословном капацитету да може да измирује своје обавезе за гас, а да су радници и даље у фабрици, те да се очекују нове инструкције о даљим корацима ЈП „Србијагас“, која је, иначе, постала већински власник кикиндске фабрике при изласку из стечаја.

- Упозоравамо и говоримо од дана када смо изашли из стечаја да је фабрици неопходна озбиљна инвестициона ињекција, јер је технологија која је из седамдесетих година давно превазиђена, па је број хаварија на дневном нивоу толики да је немогуће одржати фабрику да буде профитабилна – предочио је Илић, указујући да је са свим проблемима у више наврата руководство фабрике писмено скретало пажњу свим надлежнима.

Дуг за основни енергент, заједно са каматама, износи 8,5 милиона евра, а испорука гаса обустављена је одлуком ЈП „Србијагас“, уз сагласност Владе Србије

Према Илићевим речима, предлози су да се неопходно инвестирање уради у оквиру државе, односно „Србијагаса“, или да се фабрика приватизује и на тај начин дође до финансијске потпоре. Иначе, у „Този Марковићу“ се спроводи унапред припремљен план реорганизације, верификован при изласку из стечаја у Привредном суду у Зрењанину, пре пет година. Тада је већински власник „Тозе“ са уделом од 81 одсто постао „Србијагас“, док преостали удео у капитали кикиндске фабрике имају 190 ситних уделичара и Влада Србије.

Од изласка из стечаја у „Този“ је сачувано 500 радних места, а према уверавању директора Илића успело се у очувању позиција на тржишту и добрих пословних односа. Илић је констатовао да у надлежности менаyмента фабрике нису преговори и доношење одлука у вези приватизације, него је то искључиво право већинског власника „Србијагаса“, а да је неопходно наћи најбоље решење за будућност фабрике.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести