Трамп наредио Џенерал моторсу да производи респираторе

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп наредио је компанији Дженерал моторс да почне да производи респираторе за оболеле од корона вируса, позивајући се на закон о војној производњи из Корејског рата.
korona kovid19 pixabay
Фото: pixabay.com

Тим актом председнику се омогућава да примора компаније да у ванредним околностима оспособи приватни индустријски сектор за потребе безбедности земље.

Трамп је рекао да Џенерал моторс "губи време" и да је неопходна акција како би се спасили животи Американаца, преноси ББЦ.

"Данас сам потписао декрет којим наређујем министру здравства да се послужи Законом о војној производњи и захтевам од Џнерал моторса да пристану, изведу и дају предност савезним уговорима за респираторе", рекао је Трамп.

Истакао је да ће та одлука омогућити бржу производњу респиратора који ће спасити америчке животе.

Трумп је раније изјављивао да коришћење оваквог закона није потребно јер су се компаније добровољно понудиле како би помогле у борби против ширења коронавируса.

Он је, међутим навео да је вирус узео превише маха и да то онемогућава да се поступци уговарања одвијају нормално.

Након тога је на Твитеру написао да је Дженерал моторс смањио број респиратора које је обећао да ће да испоручи 40.000 на 6.000 и да су тражили повољније цене.

Истакао је да Џенерал моторс "мора одмах да отвори своју глупо напуштену фабрику у Лордстау у Охају или неку другу и да хитно почне производњу респиратора".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести