Трговци за сутрашњи "црни петак" нуде попусте и до 70%

БЕОГРАД: Судећи према попустима које за сутрашњи "црни петак" потрошачима нуди већина трговаца, у свету популарни "блек фрајдеј" се изгледа "примио" и код нас, а нарочито код продаваца техничке робе, као и у онлајн трговини.
e
Фото: Pixabay.com

Поједини велики трговци техничком робом црни петак су продужили и на више дана, неретко и на целу недељу, а попусти које нуде на белу технику, телефоне, мале кућне апарате, телевизоре, лаптопове, крећу се од 20 па до чак 60 или 70 одсто.

Тако рецимо, шпорет који је коштао око 27.000 динара сада може да се пазари за 19.000, таблет је са око 22.00 динара снижен на око 15.000, а цена усисивача од 22.000 је преполовљена и сада износи око 11.000 динара.

Слушалице са микрофоном. такозване коментаторске преко главе, уместо за 3.990 динара нуде се за 1.900, дакле за 2.000 мање, што значи да се по новој цени за исте паре може купити двоје слушалица.

Попусти се не нуде само на техничку робу, па је један познати трговац постељном робом цене душека и јастука снизио за 20 односно 50 одсто.

Тако јастук који је коштао око 3.600 динара има нову, дупло мању цену а душек је са око 39.000 динара снижен на око 32.000.

Они који још нису набавили зимску обућу, а намеравају да то ураде ускоро, могу управо на попусту поводом "црног петак", по знатно повољнијим ценама наћи моделе за себе.

У појединим радњама нуде се попусти од 30 до 50 одсто, па се може уштедети од пар до неколико хиљада динара, зависно од модела обуће.

Купци који чешће обилазе радње и знају како се крећу цене, свакако ће моћи да реалније процене да ли су снижења стварно толика колико трговци великим бројевима истичу или су они пак прво подигли цене па их тек онда спустили, да би попуст изгледао већи.

А то што је попуст већи има свој психолошки ефекат на купца, јер ће он купујући производ на великом попусту имати осећај да је добро прошао, чак и када нешто мало скупље плати.

Доста купаца је већ данима унапред резервисало своје производе по цени која ће важити сутра и спремни су на чекање у редовима који су за "црни петак" извесни, јер су свесни да све мора некако да се плати па и јефтина роба.

Када је реч о томе како је насао "блек фрајдеј", више је верзија.

Сматра се да је тако назван због тога што су амерички трговци после Дана захвалности почели да остварују профит, односно да од тог дана улазе "у црно", и излазе из периода губитака, када су били "у црвеном", пошто су своје минусе бележили црвеном оловком.

Једно од популарних мишљења је и да су овај назив створили амерички возачи и саобраћајни полицајци који су стрепели од великих гужви у саобраћају након Дана захвалности у САД.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести