Три милиона евра за реализацију 22 иновативна пројекта 

БЕОГРАД: Фонд за иновациону делатност доделио је данас, у присуству премијерке Ане Брнабић, три милиона евра за реализацију 22 иновативна пројекта малим и средњим предузећима.
Fond za inovacionu delatnost Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Истовремено расписана су два нова позива за доделу 2,5 милиона евра за подршку иновативним активностима која предузећа остварују у сарадњи са научно-истраживачким организацијама.

Свечаности у Југословенској кинотеци присуствују и регионална директора Светске банке за Западни Балкан Линда Ван Гелдер, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац и министар просвете Младен Шарчевић. 

Ракоњац је навео да је Фонд за иновациону делатност почео са радом 2011. године када је покренуо прве програме који су сада стални. Он је навео да је додељено укупно 4,5 милиона евра за 22 пројекта, од чега је фонд издвојио три милиона евра а предузећа која су добила средства учествују са 1,5 милиона евра.

"Сматрам да изградња иновационог еко система највише зависи од оних привредника који су довољно храбри да иду напред и померају границе", рекао је Ракоњац.Јавни позив је упућен је предузецима у оквиру Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и расписивања јавних позива за Програм сарадње науке и привреде и иновационих вауцера.

Новац је опредељен у оквиру буџета Србије, раздела Министарства просвете кроз "Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања, а на основу споразума о зајму са Светском банком.

Два предузећа којима је одобрено финансирање су Глас с Слиппер - линија женских ципела која комбинује угљенична влакна са специфичним дизајном за брзу и лаку промену високих потпетица и Алфа клима нови дизајн за производњу топлотних пумпи базираних на пропану, потпуно безбеднихи за кућну и индустријску употребу.

Јелена Олсон из Глас с Слиппер предузећа представила је свој производ, ципеле које имају ергономски ђон и модуларне штикле које се лако мењају и могу мењати своју висину.Како каже, овакве ципеле решавају проблем економичности, неудобности и омогућава рециклажу ципела на штиклу.

Бранислав Анђелић из Алфа цлима представио је патент за топлотне пумпе које ће, како предвиђа, на тржишту ЕУ након 2020. Године остварити приход од 25 милиона евра.У оквиру програма разног развоја, бесповратна средства одобрена су за 13 иновативних пројеката у укупном износу од милион евра.

Појединачно у оквиру овог програма предузећа су добила по 800.000 евра бесповратних средстава, а поднете су укупно 143 пријаве.У оквиру програма суфинансирања иновација намењеног предузећима којима су потебна знатна финансијска средства за комерцијализацију истраживања и развоја додељена су два милиона евра за девет пројеката.

Појединачно у оквиру овог програма предузећа су добила по 300.000 евра, а поднето је 75 пријава.Највише пројеката којима су одобрена средства су из области ИКТ, медицине и терапеутских апарата, енергетике и енергетске ефикасности.

Брнабић: Морамо да мењамо парадигму привредног развоја

БЕОГРАД:Премијерка Ана Брнабић је изјавила данас да би у Србији требало да променимо парадигму привредног развоја, тако што ће у њему све више учествовати предузетници и иноватори.

Брнабић је, на свечаности поводом објављивања резултата јавног позива за финансирање иновативних пројеката предузећа, рекла да су они важан део економије ка којој држава тежи."Економије засноване на иновацијама, знању, предузетништву и малим и средњим предузећима", нагласила је Брнабић.

Како је рекла, важне су велике инвестиције, али одржива економија се заснива на старт-ап предузећима, или како ми то зовемо - предузетницима, као и малим и средњим предузећим."То је кичма одрживе економије", нагласила је премијерка.Свечаност организује Фонд за иновациону делатност поводом одобравања три милиона евра малим и средњим предузецима за реализацију иновативних пројеката. 

Такође, повод је и расписивање два нова позива кроз која ће бити додељено 2,5 милиона евра за подршку иновативним активностима која предузећа остварују у сарадњи са науцноистраживачким организацијама.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести