Три модалитета за усклађивање пензија

У пензионерским удружењима оцењују да су новембарска и повишица која им следи у јануару - од укупно 20,8 одсто добродошле, као и најављена промена швајцарске формуле за усклађивања пензија, с тим што сматрају да би пензије убудуће требало усклађивати два пута годишње.

Истичу, такође, да би ваљало посебно заштитити пензионере с најнижим примањима, који трпе највећи удар инфлације.

Председник Савеза пензионера Србије Андреја Савић је за Тан‌југ рекао да је повећање пензија добродошло и да ствара осећај задовољства код пензионера, поготово што се догађа у турбулентним временима с високом инфлацијом.

- Одлука о повишици је добар потез државе - истиче Савић. - О томе су репрезентативне пензионерске организације летос разговарале са премијерком и надлежним министрима, тако да су наши предлози у знатној мери и усвојени. 

Када је реч о предложеним изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, које је Влада Србије усвојила и налазе се у парламенту, а тичу се будућег усклађивања пензија, Савић каже да пензионери ове измене поздрављају. 

- Њихова суштина је у томе да ће се индексација пензија од 2023. године радити у складу са бруто друштвеним производом, при чему су предвиђена три модалитета - истакао је Савић. 


Просечна пензија 50 одсто просечне плате

У Удружењу синдиката пензионера Србије сматрају да је кључно обезбедити да просечна пензија не буде мања од 50 одсто просечне плате. 

- Сада је тај однос пао на 42 одсто и требало би наћи начин да се то поправи, а и наће неки механизам који би заштитио пензионере с најнижим примањима - рекао је Грујић.  - Нарочито је критична групација пензионера, њих око 800.000, који примају до 25.000 динара месечно. 

По његовим речима, решења би требало да пронађе Комисија коју чине представници а Министарстава рада и финансија и репрезентативних удружења пензионера и треба их наћи што пре јер експлозија цена, посебно хране и енергената, највећи удар изазвала  је код пензионера с најмањим примањима.


Први модел предвиђа да се, ако издвајања за пензије буду мања од 10 одсто БДП-а, оне усклађују само с просечном нето платом, други подразумева да се, ако издвајања буду између 10 и 10,5 одсто, пензије уклађују као и сада, са збиром половине процента инфлације и половине процента раста нето плате, док трећи модел, уколико издвајање премаши 10,5 одсто БДП-а, предвиђа да се пензије усклађују с инфлацијом. 

Да би ове измене имале прави ефекат по пензионере, Савез пензионера Србије ће, према Савићевим речима, тражити да се усклађивање пензија ради два пута годишње јер би се на тај начин спречило негативно дејство инфлације. Са овим предлогом се слажу и у Удружењу синдиката пензионера Србије, а по речима председника УСПС Милана Грујића, на тај начин би се спречило да чекање од годину дана обезвреди повишицу.  З. Д. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести