Тржиште осигурања постепено расте

НОВИ САД: Прошла година у Србији је донела повећање плата и пензија, а грађани ће новац искористити за повећање стандарда. Многи од њих ће се одлучити за подизање кредита, те куповину стана или аутомобила.
susa kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

Хоће ли неко од њих купити и полису осигурања да би им имовина коју већ имају била сигурна у случају пожара, поплаве или сличних незгода или полису животних осигурања да би им породица била обезбеђена у случају непредвиђених несрећа, тешко је рећи. Треба истаћи да куповина полисе осигурања грађанима даје шансу да ублаже последице несрећа, и то не само приликом суша, поплава или земљотреса већ и пожара у кућама, када се за буквално двадесетак минута може остати без ичега.

У том погледу грађани Србије се, по свему судећи, још увек уздају у срећу и помоћ државе. Иако у Србији тржиште осигурања постепено расте, у  том погледу смо још увек испод земаља у развоју. То је штета јер су осигуравајуће куће значајни инвеститори. Код нас је удео осигурања у БДП-у два одсто, а у земљама у развоју 3,3. Развијене земље су, наравно, далеко боље јер тамо полисе у БДП-у учествују са чак седам одсто.


Каскамо за земљама у развоју

Износ полиса у Србији по глави становника достиже 134 долара. То је више од 30 евра мање него у земљама у развоју, где је тај износ 166 долара. О томе колико каскамо за развијеним земљама највише говори податак да је у њима износ по глави становника 2.430 долара.

У осигуравајућим компанијама сматрају да се до повећања премије може доћи уз сталне програме едукације становништва.


Упркос слабим резултатима, ствари се код нас ипак крећу набоље. У претходних десет година техничке резерве компанија су порасле седам пута, а уплата премија троструко. Међутим, тим подацима осигуравајуће компаније у Србији, које бележе раст од 5,2 одсто у прошлој години, нису задовољне. Када су те куће крајем 2107. године правиле план за тек протеклу годину, циљ је био да укупно уплаћене премије досегну до милијарду евра. Подаци за 2018. годину ће се тек сабирати, али је већ сада извесно да се до милијарде неће досећи. У Народној банци Србије, која надзире рад осигуравајућих кућа, процењују да ће то бити око 100 милијарди динара.

Осигуравајуће куће су и значајни инвеститори. По подацима НБС-а, оне улажу чак 83 одсто новца у куповину државних хартија од вредности, а улажу и у друге области. Нови циљ је тржиште некретнина. Код нас је та област слабо заступљена – по подацима НБС-а свега око три одсто – али има најава да ће се то мењати.

Једна од осигуравајућих кућа које су у тој области активне је Граве осигурање. Тако директор ове куће у Србији Кристоф Цетл каже да су протекле године у некретнине инвестирали шест и по милиона евра, а да ове године планирају да у ту област уложе још 20 милиона евра.  

Колико ће новца у будућности бити уложено у ту област зависи од тога колико ће полиса бити купљено. Од тога зависи и хоће ли се и друге осигуравајуће куће у то укључити.  

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести